LAKŠE ZA ONKOLOŠKE PACIJENTE Hemioterapija u novoj dnevnoj bolnici Instituta za onkologiju

Onkološki pacijenti će ubuduće hemioterapiju primati u novoj dnevnoj bolnici Instituta za onkologiju, u prostoru nekadašnje biblioteke.

Kako je kazao direktor Instituta Milan Žegarac, napravljena su još dva dela nove dnevne bolnice, koji će za dve nedelje početi da rade na odeljenju Medicinske onkologije.

Govoreći o novoj dnevnoj bolnici, doktor Žegarac je za RTS objasnio da su kapaciteti prošireni za 30 mesta, a sredstva su dobili iz programa Oportuniteta, uz podršku Ministarstva zdravlja.

“Otprilike 300 ljudi dnevno primi hemioterapiju, velike su cifre i za hemioterapiju i za radioterapiju. Za radioterapiju smo već prošle nedelje premašali cifru od 400. Svaki dan se preko 20 pacijenata operiše“, ističe Žegarac.

Plan je, kaže, da se i na Dečjem odeljenju oformi mala dnevna bolnica.

U prvih šest meseci ove godine je za 4.000 više pacijenata nego u prethodnom periodu, navodi RTS.

Doktor objašnjava da se poboljšala svest pacijenata – da se ranije javljaju lekaru i da se bolest sve češće otkriva na vreme.

Na Institutu za onkologiju nema lista čekanja, a zračenje pacijenata radi se u tri smene na osam aparata.

“Naš glavni prioritet je da dobijemo novu zgradu, jer ova je zgrada skoro 100 godina stara. Mi se prilagođavamo koliko možemo i više nego što možemo se trudimo, ali svakako – vreme je da dobijemo novi institut“, istakao je Žegarac.

Inače, posete u Institutu za onkologiju i radiologiju su od petka zabranjene, jer je za dve nedelje kod 40 pacijenata i desetoro zaposlenih potvrđen koronavirus.

Nošenje maski je obavezno, a za sve koji čekaju prijem na operativno lečenje neophodan je pi-si-ar test ne stariji od 72 sata.

 

Ostavite komentar