NASTAVAK AKCIJE BESPLATNIH PREGLEDA U nedelju 16. juna preventivni pregledi u više od 200 zdravstvenih ustanova

U nedelju 16. juna nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda.

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje sprovodi Ministarstvo zdravlja u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, biće nastavljena u nedelju, 16. juna, od 8 do 17 časova, u više od 200 zdravstvenih ustanova širom zemlje.

I ovoga puta akcenat je dat deci, za koju će biti organizovani preventivni sistematski pregledi u dečijim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Međutim, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, u nedelju će biti u prilici da besplatno obave dermatološki pregled mladeža, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

Pored toga, zbog velikog interesovanja, građani će i ovoga puta moći da bez zakazivanja, u domovima zdravlja, opštim bolnicama, kliničkim i kliničko-bolničkim centrima izmere krvni pritisak, urade ultrazvučni pregled abdomena, provere nivo šećera u krvi i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi biće i ovoga puta istaknuta na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs.

U zdravstvenim ustanovama u Preševu, Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju i Tutinu, preventivni pregledi će umesto u nedelju 16. juna, biti organizovani sedam dana kasnije, odnosno 23. juna, zbog predstojećeg verskog praznika.

Ministarstvo zdravlja i ovim putem poziva građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

 

Ostavite komentar