NOVI SAVETI IZ HITNE POMOĆI ZA NAREDNE DANE Lekari upozoravaju na vrtoglavicu

Doktorka Stefanović: Građani da ostanu kod kuće u najtoplijem delu dana i da se hidriraju.

Lekar Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Ivana Stefanović savetovala je danas građanima da u najtoplijem delu dana ne izlaze napolje, da konzumiraju laganu hranu i da što više hidriraju organizam.
Stefanović je za Tanjug kazala da je iznenađujuće što se u poslednjih 24 do 36 sati u svakoj smeni hitne pomoći prijavi jedan pad sa visine i apelovala na građane da budu obazrivi, jer je moguće da im se zavrti u glavi usled pada pritiska, a pogotovo ako su izloženi sunčanoj strani.
„Pri nameštanju roletni čovek je pao sa visine. Takve poslove bi možda i trebalo odložiti, ali ono što je najvažnije jeste da prilikom obavljanja takvih poslova ne konzumirate alkohol. Alkohol na ovim vrućinama nije dobar način da se rashladite, čak i neka pića koja svi volimo. Prosto znajte da se sa svakom čašom takve vrste alkoholnog pića gubi tečnost jer alkohol i zbog šećera i zbog svega deluje tako na naš organizam da biste posle čaše alkoholnog pića trebali da popijete tri čaše vode da biste to nadoknadili“, rekla je ona.
Poručila je onima koji moraju da rade u najtoplijem delu dana da pored sebe imaju vodu ili limunadu zaslađenu medom.
„Srce traži nešto slano i slatko da se održava pritisak i naravno tečnost da bismo održavali hidrataciju“, navela je ona.
Na pitanje kojoj kategoriji građana najmanje prijaju ovakve vrućine, Stefanović je kazala da su hitnu pomoć noćas najviše zvali pacijenti koji boluju od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, ali da su najugroženiji kardiovaskularni pacijenti. „Kad je bilo ovo rashlađenje, oni su zvali zbog povećanog pritiska, a sada uz njihovu terapiju može doći do naglog pada pritiska. Njima je savet da ostanu u kućama, pogotovo u najtoplijem delu dana, i molim vas, slobodno koristite sva sredstva za rashlađivanje“, apelovala je doktorka.
Ona je poručila građanima da ukoliko usled vrućine nekome pozli u njihovom prisustvu, da ga, ako ima uslova, uvedu u rashlađenu prostoriju. „Ako on priča, dolazi sebi i samo kaže malo mi nije dobro, slobodno mu dajte nešto i slano i slatko i dosta vode da popije. Ako ne dolazi sebi, ako je sve vreme bez svesti, okrenite ga u bočni koma položaj i odmah zovite hitnu pomoć. Ne pokušavajte ništa da mu dajete“, rekla je ona. Stefanović je rekla da može da se razlikuje umor i stanje uzrokovano visokim temperaturama i da je potrebno da, ukoliko se neko oseća neubičajeno loše i ne može da pređe 10 metara, da se zaustavi i pozove hitnu pomoć.
„Ako vam se iznenada tako zavrti, spustite se nekako dok još niste pali i bilo bi dobro da dok ste još uvek u tom položaju zovete hitnu pomoć“, rekla je ona.
Doktorka je savetovala građanima da izbegnu vežbanje na visokim temperaturama, ako nisu u rashlađenom prostoru ili u teretanama koje imaju klimu.
„Naravno, svi profesionalni sportisti nemaju taj luksuz i njihov organizam je pripremljen. Svi drugi koji ne morate jednostavno malo odložite da prođe ovo najtoplije vreme“, kazala je.

Ostavite komentar