OLAKŠAJTE SIMPTOME ALERGIJE Ovo su prirodni antihistaminici koji će vam pomoći

Period sezonskih alergija je uveliko počeo, a antihistaminici ne mogu baš uvek da nam pomognu.

 

Ljudi koji imaju problem s bilo kojom alergijom tokom proleća i leta, znaju da pravi lek zapravo i ne postoji.

Vaša terapija može da ublaži simptome, ali često se dešava da to nije dovoljno.

Lekovi uvek imaju i negativne strane, pa se mnogi opredele da, pored redovne terapije, probaju i neke prirodne antihistaminike.

Kako navodi sajt „Healthline“, u prirodi postoji nekoliko rešenja koja mogu da nam olakšaju simptome.

Vitamin C

Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi, nalazi se u biljnoj hrani kao što su citrusi, lisnato povrće i bobičasto voće. Ima nekoliko funkcija, kao što je sposobnost da zaceli rane i pomaže kod infekcija.

Probiotici

Probiotici su mikroorganizmi koji mogu pomoći u održavanju ili poboljšanju nivoa dobrih bakterija u crevima. Mogu se naći u nekoliko izvora hrane, kao što su:

  •     kiseli kupus;
  •     jogurt;
  •     pavlaka.

Probiotici pomažu i kod ublažavanja simptoma atopijskog dermatitisa.

Kopriva

Kopriva je cvetna biljka koja potiče iz Azije i zapadne i severne Afrike. Takođe može biti prirodni antihistaminik, prenosi B92. Starija studija iz 2009. godine otkrila je da kopriva može dovesti do smanjenja simptoma alergije.

Međutim, studija iz 2017. godine otkrila je da kopriva ima sličan efekat kao i placebo pilula. Istraživači napominju da su još potrebna dalja istraživanja da bi se shvatilo da li je biljka efikasna.

Kvercetin

Ovo je antioksidans koji se prirodno nalazi u luku, grejpfrutu, jabukama, a studija iz 2022. godine je pokazala da može da deluje i kao antihistaminik.

Ostavite komentar