OSLOBODITE SE OPAKE NAVIKE, MOŽETE VI TO Život bez šećera i grickalica

Kako se osloboditi stalne gladi i želje za grickalicama?

Glad i žudnja za šećerom ponekad mogu biti prilično neprijatni, posebno kada pokušavate da smršate.

Svima nam je poznat neprijatan osećaj gladi, smanjena koncentracija i raspoloženje i opsesivne misli o hrani.

Ponekad je potpuno prirodno biti gladan, a ovog osećaja svakako ne treba da se plašimo. Ovo je koristan signal iz tela da nam je potrebno da dopunimo naše rezerve energije.

Takođe, dobro je s vremena na vreme imati želju za čokoladom.

Međutim, trebalo bi da razmislite da li se osećaj gladi ili žudnja za brzom hranom javlja prečesto i sprečava vas da normalno funkcionišete.

Pijete vrlo malo vode

Da li ste ikada čuli da je glad signal da je vaše telo zapravo žedno? Možda ovo nije rečeno uzalud. Ako osećate glad, pokušajte da pijete vodu. Možda ćete otkriti da je želja za čokoladom ili dodatnim obrokom zapravo bila žeđ.

Voda će pomoći da se delimično napuni stomak i time smanji osećaj gladi. Naravno, ne teramo vas da umesto ručka pijete 2 litra vode. Čaša vode pre obroka može biti od velike pomoći u gubitku kilograma, posebno kada ste na dijeti. Možda će vas uveriti i rezultati studije sprovedene na mršavim muškarcima koji su pili 568 ml vode pre obroka. Konačni rezultati studije pokazali su da su ovi muškarci konzumirali manje kalorija i osećali se sito.

Pijete alkohol

Alkohol se s pravom može smatrati jednim od najvećih neprijatelja gubitka težine. Nakon što ga pojedete, apetit vam se povećava, a takođe je manje verovatno da ćete birati proizvode koji su pogodniji za mršavljenje. Na primer, ako dođete kući sa zabave u 4:00 ujutro, da li ćete svratiti na roštilj ili napraviti salatu od ćurećeg povrća kod kuće? Verujemo da ćete izabrati prvu opciju. Isto tako, verovatno biste više voleli čips sa pivom nego voće sa grčkim jogurtom.

Ne jedete dovoljno proteina

Protein je makronutrijent sa najzasitnijim efektom. Na primer, ako svojoj omiljenoj salati od povrća dodate porciju piletine ili tofua, nećete osetiti glad odmah nakon što je pojedete. Ovaj makronutrijent je važan za telo ne samo zato što daje veći osećaj sitosti. To je prvenstveno građevinski blok ćelija imunog sistema, naših mišića i drugih tkiva. Zato sportisti posebnu pažnju obraćaju na unos proteina.

Nema dovoljno masti u vašoj ishrani

Dani kada je salo demonizovano i ljudi su ga se plašili davno su prošli. Mast je makronutrijent neophodan za pravilno funkcionisanje hormona u telu i apsorpciju određenih vitamina. Štaviše, to je nosilac ukusa.

Mast takođe ima prednost u tome što je potrebno najduže za varenje svih makronutrijenata i takođe usporava apsorpciju drugih hranljivih materija koje jedete sa njom. Ovo delimično objašnjava zašto se osećate najteže kada jedete prženi sir sa pomfritom i tartar sosom. Pokušajte da iskoristite moć masti u svoju korist i dodajte je dovoljno u svaki obrok.

Da li više volite rafinisane ugljene hidrate od složenih?

Žurite li ujutru na posao i jedete krofnu u žurbi u pokretu, a onda se pitate zašto ste opet gladni sat vremena kasnije? Naravno, bićete gladni – na kraju krajeva, sadrži veliku količinu jednostavnih šećera, koji imaju visok glikemijski indeks. Ovo će podići nivo šećera koji naše telo pokušava da reguliše tako što brzo proizvodi više insulina. Šta se dalje dešava? Nivo glikemije pada čak niže nego što je bio pre nego što ste pojeli krofnu, a vi ste ponovo gladni i ponovo žudite za nečim. U ekstremnim slučajevima, ove fluktuacije mogu biti poput duge vožnje rolerkosterom sa ponovljenom glađu i zadovoljstvom koje proizilazi iz jedenja brze hrane.

 

Ostavite komentar