OVE VEŽBE NE IDU UZ VISOK PRITISAK Izbegavajte 3 vrste rekreacije

Fizička aktivnost je važna. Međutim, određena zdravstvena stanja, poput hipertenzije, mogu učiniti neke oblike vežbanja opasnima.

Hipertenzija ili visok krvni pritisak pogađa milione ljudi širom sveta i predstavlja značajan rizik za zdravlje kardiovaskularnog sistema ako se ne kontroliše.

Iako se vežbanje često predstavlja kao ključna komponenta u lečenju hipertenzije, nisu svi oblici fizičke aktivnosti sigurni za osobe s ovim stanjem.

Personalni trener, Endrju Vajt, upozorio je na tri vrste vežbe koje bi osobe s visokim krvnim pritiskom trebale da izbegavaju.

1. Dizanje tegova

Za većinu ljudi, dizanje tegova može biti izvrstan način za izgradnju mišića i održavanje forme. Međutim, ako se borimo s hipertenzijom, najbolje je da se klonimo tegova.

„Podizanje tegova može uzrokovati značajno povećanje krvnog pritiska tokom dizanja“, kaže Vajt za SheFinds.

Intenzivno naprezanje i mišićna kontrakcija, uključeni u ove vežbe, mogu dramatično da povećaju vaskularni otpor, prisiljavajući srce da radi jače kako bi pumpalo krv.

Za osobe s hipertenzijom, ti trenutni skokovi krvnog pritiska mogu biti opasni.

2. Izometrijske vežbe

Izometrijske vežbe, kao što su plank ili sedenje uza zid, mogu se činiti bezopasnima, ali prema Vajtu mogle bi da predstavljaju rizik za ljude s hipertenzijom.

„Ove vežbe mogu uzrokovati stalni porast krvnog pritiska tokom trajanja vežbe“, objasnio je.

Tokom izometrijskih držanja ograničava se protok krvi, što dovodi do povišenog krvnog pritiska i predstavlja rizik za one koji već imaju problema s regulacijom pritiska.

3. Naporni sportovi

Ako smo zabrinuti zbog visokog pritiska, trebali bismo da izbegavamo takmičarske sportove, powerlifting i intenzivne sprinteve.

„Ove naporne aktivnosti mogu dovesti do naglog porasta otkucaja srca i krvnog pritiska, što može biti opasno za nekoga s hipertenzijom“, upozorava White.

Opterećenje kardiovaskularnog sistema tokom ovih aktivnosti može predstavljati značajan rizik za osobe s visokim krvnim pritiskom.

Dakle, iako je vežbanje važno za upravljanje hipertenzijom, određene aktivnosti mogu predstavljati ozbiljne rizike za pojedince s ovim stanjem, prenosi Index.hr.

Umesto učestvovanja u ovim potencijalno opasnim vežbama, osobe s hipertenzijom mogu da se usredsrede na vežbe koje pružaju kardiovaskularne prednosti bez ekstremnog opterećenja kao što su joga, pilates ili lagani trening otpora.

 

Ostavite komentar