OVO JE NEOČEKIVANI ZNAK DEMENCIJE Proverite da li ga slučajno imate

Kako starimo, važno je razmišljati o zdravlju mozga.

Važno je obratiti pažnju na to kako funkcionišu naše razmišljanje i pamćenje, jer sve promene mogu uticati na budućnost.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), starost je najznačajniji faktor rizika za demenciju.

Žene su u većem riziku od razvoja bolesti, ali poznavanje znakova i simptoma može pomoći ljudima da dobiju tretman koji može poboljšati njihov kvalitet života.

„Nešto što bi moglo iznenaditi ljude je da je depresija faktor rizika za demenciju“, kaže neuropsiholog Džesika Koldvel, direktorka Centra za prevenciju Alchajmerove bolesti na Klivlendskoj klinici.

Nedavna istraživanja podržavaju izjavu dr Koldvela.

Na primer, meta-analiza iz 2023. u The Journal of Neuropsychiatry otkrila je da skoro 9% svih novih slučajeva demencije i skoro 11% dijagnoza Alchajmerove bolesti mogu biti povezani sa depresijom. Autori su ovu vezu nazvali „kompleksnim, zabrinjavajućim pitanjem“.

„To je vrsta depresije koja se prvi put pojavljuje u starosti. Depresivno raspoloženje može biti signal da se mozak menja ili faktor rizika da se mozak promeni kasnije“, primetila je ona.

Simptomi depresije u starosti su, na primer, poremećaj sna i gubitak interesovanja za skoro sve aktivnosti. Moraju biti prisutni skoro ceo dan, svaki dan, najmanje dve nedelje.

Gubitak sluha je takođe faktor rizika za demenciju.

Ostali simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja, gubitak osećaja za vreme, slabost na jednoj strani tela, gubitak osećaja, iznenadnu konfuziju i promene vida.

 

Ostavite komentar