OVO VOĆE TREBA JESTI SVAKOGA DANA, DELUJE PROTIV STARENJA Pored toga, smanjuje loš holesterol i ubija bakterije

Jedno voće posebno se ističe a to je je crveno grožđe.

 

Ono što jedemo ima veliki uticaj na naše zdravlje, a kada je voće u pitanju, veoma je dobro jer je puno vitamina i vlakana.

Jedno voće posebno se ističe a to je je crveno grožđe.

Crveno grožđe može pomoći u smanjenju holesterola i upale i jačanju imuniteta, kažu stručnjaci i ističu da je to zbog toga jer je bogato polifenolima.

To su antioksidativna biljna jedinjenja.

Crveno grožđe sadrži vrstu zvanu antocijanini, plavi pigment za koji se pokazalo da pomaže zdravlju mozga, i resveratrol, za koji se pokazalo da ima antiinflamatorno dejstvo i deluje protiv starenja.

Kožice i semenke crvenog grožđa takođe su bogate drugim antioksidansima, uključujući katehine i epikatehine, za koje se zna da smanjuju oksidativni stres u telu.

Detaljna studija iz 2023. godine pokazala je da jedenje tri porcije grožđa od 80 grama dnevno tokom dve nedelje povećava nivoe korisnih bakterija i smanjuje potencijalno štetne.

To znači da grožđe promoviše zdraviji mikrobiom creva, koji je povezan sa poboljšanim varenjem, jačim imunitetom i smanjenjem upala.

Ista studija je pokazala da grožđe smanjuje nivo LDL, odnosno lošeg holesterola, zbog količine vlakana koje sadrži.

S obzirom na navedeno, crveno grožđe može biti odličan izbor za prevenciju metaboličkih poremećaja povezanih sa oksidativnim stresom, ali i za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti povezanih sa holesterolom, posebno kod odraslih osoba sa hiperlipidemijom.

Ostavite komentar