POJEO JAGNJE I TEŠKO SE RAZBOLEO U pitanju stara i davno zaboravljena bolest

Pošto je pojeo jagnjetinu, rančer se zarazio davno zaboravljenom bolešću.

 

Teksaski rančer u pedesetim godinama života šokirao je lekare nakon što su testovi pokazali da je zaražen retkom bakterijskom infekcijom na svom imanju.

Muškarac, koji je želio ostati anoniman, patrolirao je svojim imanjem na Božić kada je naišao na mrtvo jagnje.

Prema izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), životinja je „iznenada uginula“, a muškarac je odlučio da je „zakolje“. Nakon što je začinio i skuvao meso, on i još pet osoba su ga pojeli, ali, samo je on oboleo.

Jedanaest dana nakon konzumacije jagnjetine, rančer je otišao u američku bolnicu gde su ga pregledali zbog povišene temperature i visokog broja belih krvnih ćelija.

Takođe su ga lečili zbog crnog čira na desnom ručnom zglobu, mehuričastih lezija na desnoj ruci, opsežnog edema i leukocitoze.

Nakon što je primio antibiotike, muškarac je proveo sedam dana u bolnici pre nego što je otpušten. Međutim, po povratku kući, otkrio je da su mu uginule još dve životinje.

Kasnije je otkriveno da su uginule ovce imale očnu i nosnu hemoragiju. Ova neobična situacija podstakla istražioce CDC-a na dublje ispitivanje slučaja.

Testovi su kasnije potvrdili da je muškarac bio zaražen antraksom, retkom ali ozbiljnom bolešću uzrokovanom bakterijom koja stvara spore, Bacillus anthracis. Prema „Mayo Clinic“, antraks uglavnom pogađa stoku i divlje životinje, ali ljudi se mogu zaraziti direktnim ili indirektnim kontaktom s zaraženim životinjama. CDC navodi da se bolest može proširiti na ljude kontaktom s krznom, dlakom i vazduhom.

Nakon istraživanja incidenta, CDC je potvrdio da je jagnje „sumnjivo kao izvor pacijentove bolesti, s obzirom na sumnju na antraks“.

Naučnici su dodali u izveštaju u „Morbidity and Mortality Weekly“ da ovaj slučaj treba poslužiti kao upozorenje građanima da ne jedu uginule životinje.

„Obrada životinja koje iznenada uginu iz nepoznatih razloga treba se izbegavati, bez obzira na godišnje doba“, napisali su.

Nažalost, još uvek nije jasno kako je jagnje zaraženo antraksom. Pretpostavlja se da su mlada životinja i dve uginule ovce progutale antraks spore na imanju.

Antraks, prvi put opisan krajem 1700-ih, obično uzrokuje simptome unutar prvih šest dana od izlaganja bakterijama.

Ovi simptomi variraju, ali mogu uključivati ​​otekle limfne čvorove, svrbež crne izrasline na koži, značajno oticanje i simptome slične gripi, prenosi Klik.hr.

Ostavite komentar