POTREBNO JE VRATITI POVERENJE LEKAR – PACIJENT To je osnovna poruka sa 12. Kongresa lekara opšte medicine

Na Zlatiboru se održava XII Međunarodni kongres lekara opšte medicine.

Na skupu su ključne teme urgentna stanja, odnos izabranog lekara s pacijentom obolelim od maligne bolesti, kovid i postkovid stanja.

„Vrlo je važna prevencija koja je naša osnovna delatnost. Otprilike 80 odsto rano postavljene dijagnoze zaista znači dobru prognozu. Imamo skrining na bubrežnu bolest, na karcinom debelog creva, dojke i mnoge druge koji nam zaista pomažu da na vreme dijagnostifikujemo bolest“, rekla je za Tanjug predsednica sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva prim. dr Dragana Trifunović Belanović.

Ona je poručila da je neophodno da se vrati poverenje lekar-pacijent i da se poveže primarna zdravstvena zaštita sa sekundarnom i tercijarnom.

„Niti oni mogu bez nas, niti mi možemo bez njih. A poruka za pacijente je da ako prepoznaju ili posumnjaju na neki simptom koji do sada nisu primećivali kod sebe, da se obrate izabranim lekarima“, zaključila je Trifunović Belanović.

U fokusu predavanja načelnice opšte medicine Doma zdravlja Čukarica dr Dragane Melentijević bio je bubreg kao organ koji je povezan sa svim oboljenjima i najčešćim oboljenjima kod pacijenata kao što su hipertenzija, dijabetes, gojaznost, kao i podizanje svesti o značaju zdravlja bubrega.

„Kod svakog pacijenta moramo znati kakvo je zdravlje njegovih bubrega, a pre svega kod pacijenata koji imaju hronične, masovne, nezarazne bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes, dislipidemija kod gojaznih, a to je svaki drugi pacijent koji dolazi u našu ambulantu“, kazala je za Tanjug Melentijević.

Ona je navela da je preventiva najvažniji deo rada na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

 

Ostavite komentar