POZITIVAN ISHOD BOLESTI U 90 ODSTO SLUČAJEVA Važna je samo pravovremena dijagnoza

Mamografija je namenjena ženama koje se nalaze u životnom dobu od 45. do 69. godine.

Ako se dijagnoza raka postavi na vreme, u 90 odsto slučajeva ishodi lečenja su pozitivni i kvalitet života je očuvan, rekla je danas v.d. Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović povodom početka besplatnih mamografskih pregleda na Kalemegdanu.

Jovanović je za Tanjug kazala da IJZS „Milan Jovanović Batut“ počinje sa aktivnostima u cilju promovisanja 20. marta, koji je nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

„Jedna od osam žena ima ovakve promene u tkivu dojke, zato je jako važno pratiti porodičnu anamnezu. Ako neko od bliskih srodnica ima rak dojke, onda je ovaj pregled neophodno uraditi“, rekla je Jovanović.

Prema podacima registra za rak IJZS „Milan Jovanović Batut“ iz 2020. godine, na teritoriji naše zemlje registrovano je oko 42.000 obolelih od malignih bolesti, a prema njenim rečima, smrtni ishod od posledica malignih bolesti je oko 20.000.

Na teritoriji Srbije, na prvom mestu najzastupljenije među nezaraznim bolestima su kardiovaskularne bolesti, a maligne bolesti su po učestalosti na drugom mestu. Kako Jovanović objašnjava, kod žena je najzastupljeniji rak dojke, dok je u muškoj populaciji najveći procenat obolelih od raka pluća.

Ona je objasnila da su faktori rizika za nastanak malignih bolesti udruženi i ne može se tačno izdvojiti koji je najznačajniji, ali procenjuje se da je na prvom mestu pušenje, potom prekomerno konzumiranje alkohola, povišena telesna težina i nedostatak fizičke aktivnosti, kao i nepravilna ishrana.

U okviru organizovanog programa skrininga i promocije mamografije kod žena koja se koristi za rano otkrivanje raka dojke, od danas je moguće zakazivanje mamografije.

Mamografija je namenjena ženama koje se nalaze u životnom dobu od 45. do 69. godine, koje je u poslednje dve godine nisu uradile, jer mamografskim pregledom mogu da se na vreme utvrde promene koje nemaju fizičke simptome.

Sve zainteresovane žene preglede mogu zakazati radnim danima od 8.30 do 14.30 časova putem telefona 060/7171523 i 060/7171969.

Zakazani pregledi u mobilnom mamografu obavljaće se svakog dana od 9 do 19 časova na Kalemegdanu.

Ostavite komentar