U NEDELJU ŠIROM SRBIJE PREVENTIVNI PREGLEDI Iskoristite priliku i proverite svoje zdravlje na vreme

Najavljeni preventivni pregledi iz mnogih zdravstsvenih ustanova.

Kako je ranije najavilo Ministarstvo zdravlja, ove nedelje će preventivni pregledi biti obavljeni bez zakazivanja u 160 zdravstvenih ustanova.

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS) u nedelju, 19. maja, svi građani, čak i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da urade besplatne preventivne preglede, u okviru organizovane akcije preventivnih pregleda u 160 zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Pregledi će se obavljati u periodu od 8 do 17 časova, i u novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, severni ulaz, odnosno ulaz iz Ulice Koste Todorovića na „nultom“ nivou, do kog se dolazi pokretnim stepenicama, saopštio je danas Univerzitetski klinički centar Srbije. Pregledi koji će se obavljati u UKCS su ultrazvuk abdomena, kardiološki pregledi – EKG i merenje arterijskog krvnog pritiska, krvna slika i merenje nivoa šećera u krvi. Pregledi se ne zakazuju, najavljeno je.

U Kliničkom centru Vojvodine biće organizovani besplatni preventivni pregledi za građane, takođe je saopšteno.

Pregledi će biti organizovani od 8 do 17 časova, navode iz ove zdravstevene ustanove.

Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da iz uzorka krvi provere kompletnu krvnu sliku i nivo šećera u krvi, kao i da obave EKG srca i ultrazvučne preglede abdomena. Preventivni pregledi će se sprovesti u Specijalističkoj Poliklinici, a iz KCV su apelovali na sve građane da obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

U nedelju će u istom periodu biti organizovani preventivni pregledi u više od 160 zdravstvenih ustanova širom zemlje. Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, izmere krvni pritisak, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena, i provere nivo šećera u krvi i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na ovaj način, Ministarstvo zdravlja nastavlja akciju koja je uspešno realizovana pre pandemije koronavirusa, u okviru koje je u više od 20 dana besplatne zdravstvene preglede obavilo blizu pola miliona ljudi. Akcija preventivnih pregleda naišla je na veliku podršku građana, a značaj iste, pored velikog broja naših građana koji su obavljali preglede, dodatno potvrđuje i podatak da je tom prilikom nekoliko hiljada građana upućeno na dalju dijagnostiku i hitno bolničko zbrinjavanje. Ministarstvo zdravlja i ovim putem poziva građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje. Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi biće istaknuta na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs.

 

Tako je, na primer, iz Doma zdravlja Čačak najavljen nastavak akcije preventivnih pregleda koji su rađeni i u ranijem periodu, a ove nedelje, 19. maja od 08 do 17 časova radiće se analiza krvne slike sa glikemijom, kardiološki pregledi, merenje krvnog pritiska, EKG i ultra zvuk abdomena.

„Naši lekari će primati pacijente, a kada bude završena laboratorija, oni će to pogledati, dati savete pacijentu i ukoliko bude potrebe za nekom daljom dijagnostikom, a tu mislim i na EKG, ultrazvučni pregled abdomena, biće upućeni i u narednoj nedelji će ta dodatna dijagnostika biti urađena“, izjavio je direktor Doma zdravlja u Čačku Aleksandar Pajović.

On je naglasio da će se pacijenti koji dođu na preventivni pregled javljati na info pult Doma zdravlja.

„Ono u čemu je značaj preventivnih pregleda, koje smo mi već obavljlali u prethodnom periodu, a nastavićemo i nakon ove akcije, je u tome jer rana dijagnostika, rano otkrivanje uzroka bolesti daje i efikasnije i bolje lečenje i bolji ishod“, istakao je Pajović za Tanjug.

On je ukazao da je ovo prilika da pacijenti dođu bez zakazivanja i bez overene zdravstvene knjižice i da urade pregled.

„Na ovaj način ćemo porazgovarati i obaviti anketu sa našim pacijentima da saznamo kakav je njihov stav prema našem radu, da vidimo da li treba nešto da se koriguje“, dodao je direktor čačanskog Doma zdravlja.

 

 

Ostavite komentar