SIR ZA MOZAK Ovo je najbolja vrsta, očuvaće vam pamćenje

Neke namirnice su poznate kao najbolja hrana za mozak, poput lososa, zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća, ali tu su i neke vrste sireva.

 

Ipak, neurolog dr Mil Eten ističe da su naučne studije o tome kako jedenje sira utiče na zdravlje mozga, imale različite rezultate.

„To je zato što se ispitanici studija ispituju o konzumaciji sira uopšteno, a ne o konkretnom siru koji konzumiraju“, kazao je on za Parade.

Međutim, dodaje da je studija iz 2023. godine pokazala konkretne rezultate i povezala fetu i čedar s boljim pamćenjem i kognitivnom funkcijom.

„Kada birate sir, razmislite o opciji koja ima manje zasićenih masti“, savetuje dr Eten.

Objašnjava da je to zato što postoji veza između ishrane s visokim udelom zasićenih masti i većeg rizika od demencije.

„Razni prerađeni i pojedinačno pakovani sirevi i sirni namazi mogu sadržati diacetil, koji se koristi za aromu i koji može dovesti do slabljenja pamćenja i cerebrovaskularnih bolesti“, upozorava neurohiruginja dr Betsi Granč.

Imajući sve ovo na umu, stručnjaci su otkrili koji sir redovno konzumiraju za zdravlje mozga.

Dr Granč objašnjava da voli da jede minimalno prerađeni čedar.

„Uživam u tom siru jer je bolji za mozak, zato što sadrži konjugovanu linolnu kiselinu koja može smanjiti upalu i poboljšati kognitivnu funkciju“, dodala je.

Budući da se ultraprerađena hrana, uključujući sir, povezuje s negativnim uticajem na zdravlje mozga, oba lekara kažu da se odlučuju za sireve koji su što manje prerađeni. Kada jedemo sir, dr Eten savetuje da obratimo pažnju na to kako

se osećamo, kao i da li sir utiče negativno na našu probavu.

„Učimo sve više o povezanosti mozga i creva, stoga verujem da bismo trebali da slušamo svoje telo. Ako imate problema s probavom kad jedete sir, pretpostavljam da bi to moglo biti problematično i za vaš mozak“, dodala je.i zaključila

da, ako hrana negativno utiče na naša creva, vrlo verovatno negativno utiče i na naš mozak..

 

Ostavite komentar