STARIJI MUŠKARAC PRVA ŽRTVA NOVOG VIRUSA Nedavno otkrivena zaraza „aljaske boginje“, prenose je mačke lutalice

Prva žrtva nedavno otkirvenog virusa "aljaska boginja".

Stariji muškarac preminuo je od virusa AKPV nazvanog „aljaske boginje“, što je prvi potvrđen smrtni slučaj od tog nedavno otkrivenog virusa, saopštili su zdravstveni zvaničnici Aljaske.

Prva potvrđena žrtva tog virusa, koji je živeo na udaljenom poluostrvu Kenai, hospitalizovan je u novembru prošle godine, a preminuo je krajem januara, navodi se u biltenu koji su prošle nedelje izdali zdravstveni zvaničnici na Aljaski, prenosi Gardijan.

Stariji čovek, čije godine nisu navedene, bio je na terapiji za rak zbog čega je imao oslabljen imuni sistem, a veruje se da se virusom zarazio od mačke lutalice o kojoj se starao.

Iako su testovi mačke bili negativni, navodi se, virus je mogao da bude prisutan ispod kandži životinje.

Simptomi virusa mogu da uključuju osip, otečene limfne čvorove i bolove u zglobovima ili mišićima.

Zdravstvenim zvaničnicima Aljaske pre poslednjeg, prijavljeno je još šest slučajeva obolelih od virusa od kada je zabeležen prvi put 2015. godine, a svi oboleli živeli su u oblasti Ferbanks, koje je više od 483 kilometara udaljena od poluostrva Kenai, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Prethodno zabeleženi slučajevi zaraženih aljaska boginjama imali su blage simptome i oporavili su se bez hospitalizacije.

Nije jasno kako se AKPV prenosi, ali istraživači smatraju da možda prelazi sa životinje na čoveka.

Iako za sada nisu dokumentovani slučajevi prenosa virusa aljaskih boginja sa čoveka na čoveka, zdravstveni zvaničnici su preporučili ljudima da temeljno peru ruke, ne dele odeću sa drugima, ali i da odeću i posteljinu obolelih peru odvojeno od drugih.

Ostavite komentar