UPOZORENJE ZA GRAĐANE SRBIJE Od 8. jula temperature koje mogu biti opasne po zdravlje, posebno u ovim delovima zemlje, neophodan oprez

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" najavio je da se dnevne temperature vazduha u kategoriji opasne pojave očekuju od 8. jula.

Zbog toga je važno da se pridržavate mera, kako biste se zaštitili jer če maksimalne dnevne temperature dostizati i do 34 stepena, te su mogući toplotni udari ili sunčanice.

„Na osnovu najnovijeg prognostičkog materijala u narednih 10 dana postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa i to na području južnobačkog okruga od 7. do 13. jula, severnobačkog, severnobanatskog i srednjebanatskog okruga od 8. do 13. jula, kao i južnobanatskog okruga od 8. do 10 jula. Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji veoma opasne pojave 10. jula na području južnobačkog i severnobačkog okruga, kao i 13. jula na području južnobačkog okruga“, naveli su u biometeorološkoj prognozi Instituta „Batut“.

Osim visokih temperatura opasnost preti i zbog visokog nivoa UV indeksa.

U većini mesta je taj nivo već „u crvenom“ odnosno vrlo je visok i štetan po zdravlje.

Lekari upozoravaju kako su visoke temperature, kao i vremenske promene, veliki stres za organizam.

Da bi se takvo teško vreme lakše podnelo, neophodno je da se pije dosta tečnosti, jede lagana hrana bogata vitaminima i da se ne preteruje sa fizičkim aktivnostima.

Tako visoke temperature mogu biti razlog kolapsa, pa je oprez u ponašanju neophodan, dodaju doktori.

Kod meteoropata moguće su glavobolje, slabija koncentracija, razdražljivost i nesanica, pa se preporučuje izbegavanje stresnih situacija, odmor u toku popodneva, redovni obroci ali i da se šeta na otvorenom onda kada najveće vrućine prođu.

Preporuka je da odrasle zdrave osobe unose osam do deset čaša vode na dan.

Osobe koje se bave fizičkim aktivnostima ovoj količini treba da dodaju jednu do tri čaše vode za svaki sat aktivnosti.

Osobama starijim od 65 godina savetuje se da često piju tečnost bez obzira na to da li su žedni, jer organizam starih ljudi ima smanjene rezerve vode zbog smanjenog osećaja žeđi.

Dobro je da se bez preke potrebe ne napušta dobro klimatizovan zatvoreni prostor. Ukoliko je to neizbežno, obezbediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom.

 

Ostavite komentar