U jesen i bundeva stiže na naše trpeze kroz razne recepte.
Bundeva je povrće koje možete koristiti u raznim vidovima, kao pire, može postati osnovni sastojak u toploj supi, kao podloga za testeninu, biti sastojak pita i kolača ili, jednostavno, pečena bundeva.
Ovo su sve njene prednosti:
Bundeva pripada onoj kategoriji namirnica koje su bogate vlaknima, tako da će vas zasititi. Vlakna čine da se duže osećate sitim i tako uspevate da jedete manje tokom dana.
Mnoge vitamine naći ćete u bundevi. Bogata je vitaminom A, antioksidansima i hranljivim materijama. Takođe sadrži vitamine B kompleksa, kojima duguje intenzivnu narandžastu boju i koji štite ćelije od oštećenja.
Bundeva utiče i na bolji san, osim što daje energiju tokom dana. Narandžasta bundeva je bogata triptofanom, aminokiselinom koja osigurava bolji kvalitet sna.
Ona jača vaš imuni sistem. Bundeva može da se jede i sa semenkama, a ovi mali elementi koje najčešće uklanjate puni su hranljivih materija i fitosterola.
Ukusna bundeva štiti vaše oči i poboljšava vid. Ona sadrži otprilike dvostruko više vitamina A od preporučenog dnevnog unosa koji je neophodan za dobar vid, posebno u mraku.