Jetra je vrlo važan organ koji obavlja nekoliko kritičnih funkcija, a bolest jetre često se nedovoljno dijagnostikuje.
Pacijenti mogu imati uznapredovalu bolest jetre, a do trenutka kada je otkrijemo, mogućnosti lečenja mogu biti ograničene, objasnila je dr Sudha Kodali za Prevention.
Ona ističe da je najvažnija stvar koju možemo učiniti za zdravlje svoje jetre uravnotežena ishrana bogata antioksidansima, kao i bitnim vitaminima i mineralima.
„Pokazalo se da zdravlju jetre najviše godi mediteranska ishrana. Ona naglašava uključivanje raznovrsnog povrća koje pruža vlakna i antioksidanse, ribe, orašastih plodova koji nude omega masne kiseline i druge minerale i vitamine, te proteine i ugljene hidrate u umerenim količinama“, pojasnila je doktorka.
Dobro uravnotežena ishrana, a ne vitamini i dodaci ishrani, trebala bi da bude u središtu pažnju.
Međutim, kako je naglasila, pokazalo se da je vitamin E posebno koristan u poboljšanju sadržaja masti i upale u jetri, prenosi Index.hr.