Iz Bakine kuhinje stiže recept za pasulj prebranac pripremljen prema staroj i proverenoj recepturi.
Prebranac – sastojci:
400 gr pasulja
suvi začin
aleva paprika
mleveni biber
tucana paprika
lovorov list
1 glavica belog luka
ulje
2 glavice crnog luka
1 zelena paprika ljuta
začin, biber
Pasulj prebranac – priprema:
Pasulj oprati i sipati vodu malo da provri, pa opet isprati. Sipati vodu, dodati lovorov list, nekoliko zrna bibera i jednu zelenu papriku.
Dodati i dve kašike ulja.
Kad pasulj bude pri kraju kuvanja isključiti, iseći na rezance luk, sipati ulje i pržiti.
Kad se uprži dodati mlevenu papriku slatku i tucanu ljutu, dimljenu, mleveni biber, suvi začin i sve izjednačiti.
U vatrostalnu posudu ili pekač zemljani na dno sipati gust pasulj red, pa začinjen luk.
Ponovo pasulj, pa luk, pa odozgo pasulj. Prodrmati da malo začin ispliva, pa zapeći u rerni na 22 stepena C oko 30-40 minuta.