STARINSKI RECEPT ZA TRADICIONALNU BADNJEVKU Pita bez koje ne može praznična trpeza

Tradicionalna pita koja se sprema za Badnji dan oduševiće sve ukiućane.

 

Bogata pita od suvog voća i oraha naziva se Badnjevka, a tradicionalno se sprema za Badnje veče.

Pored svega što je neophodno da se nađe na prazničnoj trpezi za Badnji dan, obavezna je i pita koju su naši stari nazivala Badnjevka.

Ona je slična nekoj verziji baklave a i odličan je izbor za dane posta.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 250 g mlevenih oraha
  • 250 g suvog voća po želji
  • 200 g ulja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja vode
  • puter

Sastojci za sirup:

  • 2 šolje šećera
  • 1 šolja vode
  • 1 kašika limunovog soka
  • Komadić kore od limuna

Uputstva:

Rastopite puter u šerpi, dodajte mlevene orahe i voće, a zatim dodajte šećer. Mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Dodajte šolju vode i kuvajte smesu dok ne postane gusta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Uzmite koru za pitu, stavite deo fila od oraha i pečuraka duž kraja kore i uvijte u rolat. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil.

Poređajte rolate u pleh obložen papirom za pečenje. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pecite pitu dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju, obično oko 25-30 minuta.

Dok se pita peče, pripremite sirup. U šerpi prokuvajte vodu, šećer, limunov sok i koricu limuna dok se šećer potpuno ne istopi. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

Kad se pita ispeče, prelijte je ohlađenim sirupom. Ostavite pitu da upije sirup pre nego što je sečete i poslužite.

Ovaj recept je jedan od mnogih, ali kako većina kaže, on je i najbolji. Isprobajte i uživajte u rapsodiji ukusa za Badnje veče!

Ostavite komentar