Iako ste sigurno detaljno čistili svoj frižider milion puta, možda niste znali da u njemu postoji dugme koje ima vrlo važnu ulogu u njegovoj osnovnoj nameni, pa i u održavanju hrane svežom.
Možda mislite da ste čisteći ga upoznali svako njegovo, pa čak i najskrivenije mestašce.
Ali, da li ste znali da u vašem frižideru postoji „tajno dugme“ koje može pomoći da određena hrana ostane sveža?
Reč je o „dugmetu“ koje je za većinu ljudi pravo iznenađenje.
Ono je zapravo namenjeno regulisanju unutrašnjih temperatura rashladnog dela, a promena temperature omogućava fleksibilnost u zavisnosti od vrste hrane koja se čuva u frižideru.
Odgovarajuća temperatura ključna je za održavanje svežine hrane i sprečavanje razvoja bakterija na njoj.
Prema stručnjacima, idealna temperatura frižidera je 4 stepena Celzijusa. Održavanje te temperature ključno je za suzbijanje rasta bakterija na hrani, što može produžiti njenu svežinu i sprečiti brzo kvarenje.
Temperaturu u frižideru možete proveriti tako da termometar stavite u čašu vode i stavite je na srednju policu. Za najprecizniji rezultat, najbolje je ostaviti preko noći.
Zapamtite da temperatura može varirati od police do police. Što je polica viša, to je toplija, pa razmislite gde stavljate određene namirnice.
Na gornje police možete staviti suhomesnate proizvode, peciva ili drugu hranu koju nije potrebno termički obrađivati, preporučuje Jutarnji.hr.
Sirovo meso, perad i plodove mora poželjno je držati na nižim policama, a voće i povrće u posebnim fiokama.
Takođe, pazite da ne prepunite zamrzivač, jer to može sprečiti cirkulaciju vazduha i time uticati na efikasnost hlađenja.