Okinava je jedno od pet glavnih japanskih ostrva i poznato je kao dom najveće koncentracije stogodišnjaka na svetu.
Ljudi koji tamo žive imaju tri puta veće šanse da dožive stotu od na primer Amerikanaca, a čak 40% više od ostalih Japanaca.
Ovo je recept za dug život
Stanovnici Okinave su poznati po aktivnom i nezavisnom načinu života i sa devedeset godina, dok su istovremeno manje skloni oboljenjima koja se obično javljaju sa starenjem, poput srčanih oboljenja i dijabetesa, koja su veoma česta u zapadnim zemljama.
Jedan od glavnih faktora njihove dugovečnosti jeste superhrana koja je stalni deo njihove ishrane, a to su – alge.
Stručnjak za ishranu i dugovečnost Asako Mijašita tvrdi da konzumacija morskih algi igra ključnu ulogu u zdravlju stanovnika Okinave.
Redovna konzumacija algi je omogućava bolje zdravlje creva, efikasnije upravljanje težinom i manji rizik od hroničnih bolesti. Istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta Južne Karoline sugeriše da konzumiranje morskih algi može biti razlog zašto žene u Japanu imaju nižu stopu raka dojke.
Morske alge imaju gotovo magične zdravstvene prednosti, prenosi Index.hr.
One potpomažu zdravlje creva tako što hrane mikrobiom, podržavajući korisne bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija i smanjuju upalu.
Rastvorljiva vlakna u algama usporavaju pražnjenje želuca, što produžava osećaj sitosti i smanjuje želju za hranom. Pored toga, jedinjenja kao što je fukoksantin mogu pomoći u uklanjanju telesne masti, što potvrđuju brojne studije.
Genetika i društvena povezanost
Postoji teorija da Okinavljani, pored zdrave ishrane, imaju i genetske prednosti koje im pomažu da žive duže. Oni su prirodno otporni na bolesti kao što je Alchajmerova bolest, a okinavska kultura i tradicija podstiču starije da ostanu angažovani u društvenim aktivnostima, izbegavajući na taj način usamljenost i izolaciju.
Studija iz 2017. sugeriše da je nedostatak društvenih interakcija gotovo jednako štetan po zdravlje kao pušenje 15 cigareta dnevno.
Pušenje je takođe veoma retko na Okinavi, a ishrana bogata namirnicama koje doprinose zdravlju i dugovečnosti pomaže im da ostanu u formi i zdravi do starosti.
Nutritivni sastojci koji produžavaju život
Okinavska ishrana sadrži nekoliko ključnih sastojaka koji podržavaju dugovečnost: ljubičasti slatki krompir, batat, bogat antioksidansima, masne ribe koje sadrže i omega-3 masne kiseline (za koje se zna da smanjuju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara) jesu osnovne komponente njihove ishrane.
Miso, fermentisana sojina pasta, koja se često koristi za pravljenje supe, takođe igra važnu ulogu u njihovoj dugovečnosti.
Pored toga, tofu i drugi proizvodi od soje su često na njihovim trpezama.
Meso, jaja, mleko, puter, jogurt, sir i prerađevine veoma retko jedu.