Prehlada je najčešća od svih virusnih infekcija. Veoma se brzo širi, traje oko nedelju dana ukoliko se ne iskomplikuje bakterijskom infekcijom.
Izaziva je više od 200 vrsta virusa koji napadaju sluznicu nosa, sinusa, grla i bronhija. Obično počinje postepeno, odlikuje se normalnom ili blago povišenom temperaturom, začepljenjem ili curenjem nosa, kijanjem.
Glavobolja, bolovi u grlu kao i kašalj se takođe mogu javiti ali su blažeg intenziteta u odnosu na grip.
Za razliku od simptoma gripa, simptomi prehlade retko se pojavljuju odjednom, već najčešće dolaze polako i postepeno.
Dakle, najčešći simptomi su curenje nosa ili zapušenost, gubitak čula ukusa i mirisa, kijavica, vodeni sekret iz nosa, nadraživanje grla, suzenje očiju, glavobolja, kašalj, malaksalost i hronični umor, groznica, blago povišena temperatura, teškoće u disanju.
Napici koji pomažu kod prehlade
Osnaživanje imuniteta prirodnim putem sigurno će potpomoći borbu sa virusom, kao i preveniranje prehlade, pa je iako poželjno uvek, naročito preporučljivo u sezoni prehlade i gripa. Sa dolaskom hladnijih dana, preporučljivo je uvesti čaj u svakodnevnu rutinu ili barem zameniti poneku šoljicu kafe toplim čajem. Čaj od đumbira, koprive i zeleni čaj su posebno dobri za podizanje imuniteta i borbu sa prehladama. U čaj možete dodati limun koji obiluje vitaminom C i med jer on pomaže pri upalama grla i kod kašlja. Pojačajte unos vode, a dobro je popiti i poneki ceđeni sok ukoliko ne unosite dovoljno voća. Osim vode, tečnost možete uneti i putem bistrih supa.
Lečenje takođe obuhvata odmaranje, uz dosta uzimanja toplih napitaka koji će pomoći u rehidrataciji organizma. Pogrešno je za lečenje prehlade upotrebljavati antibiotike, jer su ti lekovi nemoćni protiv virusa koji su uzročnici prehlade.
Lekovite biljke takođe pomažu u procesu isceljenja jer one eliminišu toksine iz tela, sadrže aktivne supstance, koje imaju antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva.
Ehinaceaehinacea – Ehinacea ima imunostimulirajuća svojstva, zahvaljujući kojima povećava otpornost organizma na viruse i bakterije. Efikasno deluje kod akutnih infekcija disajnih puteva, gripa, prehlade, bronhitisa, sinusitisa.
Đumbir – Đumbir je zaista jedan od najefikasnijih lekova protiv gripa i prehlade, što su potvrdila nedavno sprovedena istraživanja.
Šipak i hibiskus – Ove dve biljke su bogate vitaminom C koji se kuvanjem ne gubi, kao i list kupine koji je odličan za želudac i creva (crevne viruse i upale). Osim što podižu imunitet, jačaju organizam i sprečavaju anemiju.
Kamilica – Kamilica deluje protivupalno i antialergijski, umiruje.
Majčina dušica – Ova biljka deluje antiseptički na sve unutrašnje organe. Odličan je lek protiv kašlja, temperature i slabokrvnosti.
Luk – Beli i crni luk su dve namirnice koje pomažu u borbi protiv prehlade i virusa. Obe namirnice sadrže alicin koji ima antimikrobna svojstva – pomažu telu da se bori protiv zapaljenskih reakcija u organizmu. Zbog alicina beli luk je veoma dobar kod hroničnog bronhitisa, gripa i čestih prehlada.
Unosite dovoljno vitamina C i cink. Jedan od glavnih nutrijenata koji pomaže u optimalizaciji imunog sistema je vitamin C. Najveći izvor vitamina C nalazi se u paprikama, spanaću, praziluku, luku, kelju, limunu. Dodajte ovo povrće i voće u domaću pileću supu da biste pospešili hidrataciju organizma i lakše izbacili toksine. Izbegavajte suplemente vitamina C koji sadrže šećer, veštačke boje i aditive. Cink podiže imuni odgovor protiv patogenih mikroorganizama. Veoma je dobar jer smanjuje zapaljenske reakcije u telu i samim tim reguliše imuni odgovor na bolest. Hrana koja je bogata cinkom je govedina, indijski orah, bademi, spanać, crna čokolada.
Preporučene napitke bi trebalo koristiti u početnoj fazi prehlade, a ne samo kao jedino sredstvo za lečenje. Pored pileće supe i čajeva, karamelizovano mleko i kuvano vino za prehladu su takođe učinkoviti.
Karamelizovano mleko je veoma ukusno i zato se daje prevashodno deci u slučaju prehlade, a priprema se tako što se u praznu džezvu za kafu sipa jedna kašika šećera, najbolje žutog. Šećer se zagreva dok ne požuti, ali nemojte dozvoliti da vam zagori. Nakon što šećer dobije zlatnu boju, sipajte 1,5 dl mleka i kuvajte sve dok ne provri. Ostavite da se malo prohladi, a zatim pijuckajte. Moć karamelizovanog mleka jeste u tome što oblaže sluzokožu grla, sprečava iritaciju i kašalj i blago inhalira disajne puteve. Smanjićete kašalj, pročistiti disajne puteve i okrepiti organizam.
Kuvano vino u malim količinama takođe veoma povoljno utiče protiv virusa, bilo da je u pitanju prehlada ili grip. Ipak, ne preporučuje se deci i starijima. Priprema se slično kao i karamelizovano mleko tako što se u džezvu doda kašika šećera, pa kad šećer požuti nalije se crno vino. Nakon što provri, razblažite ga sa još toliko vode, a nakon toga dodajte mrvicu bibera u zrnu i suvi bosiljak. Ovo je odličan recept za inhalaciju i naparavanje disajnih organa i trebalo bi ga piti dok je vino umereno vruće i to jedna šolja dnevno.
Da li je mogućeizlečiti prehladu za jedqan dan? Ukoliko reagujete na vreme, kao i ukoliko vodite računa o svom imunitetu, odgovor je – da.
Vitamin C poznat je kao omiljeni saborac u borbi s virusima, a možete ga pronaći u citrusima kao što su: pomorandže, mandarine, limun i grejpfrut. Ove voćke najbolje je jesti sirove, a onima koji nisu ljubitelji njihovog ukusa preporučuje se pravljenje sokova od ceđenih citrusa, koji se po želji mogu zasladiti medom. Vitamin C se u povrću nalazi u: kupusu, spanaću, paprici, paradajzu i karfiolu, kao i u lisnatim povrćkama. Slabljenje apetita nije redak simptom kod prehlade, ali ne dajte da vas virus savlada i pokušajte da jedete hranu bogatu korisnim povrćem u dovoljnim količinama. Pored vitamina C, ovo povrće sadrži i druge korisne vitamine, minerale i vlakna.
Pored vitamina C, preporučuje se i unos vitamina D. Rezultati mnogih istraživanja otkrivaju veliki značaj vitamina D za zdravlje, naročito jačinu imunog sistema, ali i kardovaskularno i zdravlje kostiju. Jedan od najboljih načina podsticanja vitamina D u organizmu je uz izlaganje sunčevom zračenju (u preporučenom vremenu i na adekvatan način). Ipak, primećeno je da u hladnim jesenjim i zimskim mesecima posebno, retko ko dobija dovoljnu količinu ovog vitamina tim putem, a posebno ne prehlađeni pojedinci koji virus preležavaju na preporučen način – u udobnosti svog doma. Zbog toga je neophodno nadoknaditi potrebu organizma za ovim vitaminom putem ishrane, konzumacijom namirnica koje ga sadrže.
Cink je takođe odličan mineral za lečenje prehlade. Od istraživanja 1984. godine koje je pokazalo da cink sprečava jake prehlade, u naučnim krugovima ovaj mineral je postao jedan od omiljenih predmeta istraživanja. Skorašnja analiza cinka ukazala je da je moć ovog minerala tolika da u određenim slučajevima može sprečiti nastanak simptoma prehlade, naročito kad se konzumira u prvih 24 časa od dolaska u kontakt s virusom. Najbolje od svega je što organizam zahteva izuzetno malu dozu ovog minerala na dnevnom nivou.
Značaj redovnog bavljenja fizičkim aktivnostima dokazano pomaže jačanju našeg imuniteta. Ako nemate vremena da izdvojite za treninge, ubacite u svoj raspored šetnju u trajanju od barem sat vremena dnevno, a umerena fizička aktivnost, u vidu šetnje, preporučuje se i tokom prehlade.