PREJEDANJE NA SLAVI ILI STOMAČNI VIRUS Evo šta kažu lekari, kako da razlikujete ta dva stanja

Bolovi u stomaku mogu nastati zbog virusa, ali i prejedanja, pogotovo sada u sezoni slava.

 

Zato lekari poručuju – budite umereni!

Doktorka Ivana Stefanović iz Zavoda za urgentnu medicine Beograd istakla je da ljudi u periodu slava često zovu zbog problema sa mukom, povraćanjem i dijarejom.

Ekipe Hitne pomoći imaju dosta posla, a doktorka Stefanović istakla je za TV Prva da sezona slava donosi istomačne probleme.

Mi ovih dana i očekujemo, zato što je vreme slava, da najviše zovu zbog muke, gađenja, povraćanja, dijareja.

Pacijenti traže savete, te smo dosta bili opterećeni zbog toga.

Ako znate da već imate problem sa žučnom kesom pokušajte da budete umereni, savetuje doktorka Stefanović.

Bitno je da sezona slava ne donese pojedincu ugrožavanje zdravlja zbog prekomerne upotrebe alkohola ili zbog neumerenosti u hrani, upozorila je ona.

Šta je stomačni virus?

Međutim, u opticaju je i stomačni virus ili gastroenteritis. To oboljenje  predstavlja upalu gastrointestinalnog trakta izazvanu virusima.

Dolazi do povećanja količine tečnosti u crevima, pre svega u debelom crevu, upaljeno tkivo ne može da apsorbuje vodu ni hranljive elemente, pa dolazi do dijareje.

Kod dece u prvim godinama života, dijareja može biti tako teška da izazove dehidrataciju i potrebu za rehidratacijom u hospitalnim uslovima.

Najčešći virusi koji izazivaju „stomačni grip“ su Rotavirus, Norovirus, Adenovirus.

Mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku i povišena telesna temperatura su uobičajeni simptomi stomačnog virusa.

Ali, ako se pojavi krv u stolici ili prilikom povraćanja, masne stolice neprijatnog mirisa, morate se obratiti lekaru, kao i ako simptomi ne prolaze nakon par dana ili se čak pogoršavaju.

Simptomi su najizraženiji prvih nekoliko dana, nakon čega bi trebalo da počnu da se smiruju. Mada, moguće je da traju i do deset dana.

Najrizičnije grupe su mala deca, starije i iscrpljene osobe, osobe sa oslabljenim imunitetom, i oni koji provode dosta vremena u velikim kolektivima, kao i osobe koje žive u nehigijenskim uslovima ili ne vode dovoljno računa o higijeni.

Treba izbegavati masnu, prženu, slanu i začinjenu hranu, alkohol, mleko i mlečne proizvode.

Za sprečavanje stomačnog virusa pre svega treba ojačati imunitet, unositi dovoljno vitamina i minerala, sprovoditi higijenske mere (češće pranje ruku i dezinfekcija predmeta i površina koje svakodnevno koristimo).

Probiotici se u sezoni stomačnih virusa mogu uzimati i preventivno jer oni pomažu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, poboljšavaju imunološke funkcije održavajući normalnu želudačno-crevnu funkciju.

 

Ostavite komentar