Ovsena kaša najbolji je doručak za dugovečnost, zaključeno je u studiji objavljenoj u American Journal of Lifestyle Medicine.
Ključni deo jutarnje rutine 105-godišnje Mardž Jeton, koja je takođe bila uključena u studiju, bio je doručak sastavljen od lagano kuvane ovsene kaše s orasima, urmama, sojinim mlekom i čašicom soka od šljiva.
Postavlja se pitanje da li savremene aromatizovane verzije, poput jabuke s cimetom, imaju iste prednosti kao i obična ovsena kaša?
„Odaberite vrstu ovsene kaše koja vam najviše odgovara i koja odgovara vremenu koje imate na raspolaganju“, navodi dijetetičarka Amanda Sauceda.
Aromatizovane verzije su i dalje korisne jer sadrže osnovne hranljive materije, ali obična verzija verovatno je najbolji izbor.
„Držala bih se prosečne veličine porcije, što je pola šoljice ovsenih pahuljica“, dodaje Sauceda za Parade.
Ovsena kaša je hranljiv doručak koji podržava zdravlje srca i probave i pruža dugotrajnu energiju. Zahvaljujući vlaknima i vitaminima, odličan je izbor za uravnoteženu ishranu.
Zdravlje creva i dugovečnost povezaniji su nego što možda mislimo.
„Vaša creva povezana su s mnogim delovima vašeg tela, a ovsena kaša je posebna zbog beta-glukana“, objašnjava Sauceda i dodaje: „Beta-glukan je posebna vrsta vlakana koja ima prebiotički učinak i pomaže snižavanju lošeg holesterola, što je korisno za zdravlje srca.“
Još jedan razlog zašto je korisno jesti ovsenu kašu jeste prisutnost vitamina B. Poput mnogih celovitih žitarica, ovsea kaša sadrži razne vitamine B koji su važni za nivo energije i zdravlje mozga.
„Ovsena kaša je savršen temelj za druge zdrave namirnice, poput bobičastog voća, jogurta, orašastih plodova i semenki“, predlaže Sauceda. „Možete da je pretvorite i u slano jelo, dodavanjem jaja i povrća“, dodaje.
Verovatno jedna od najboljih činjenica povezana s ovsenom kašom je njena povoljnost i pristupačnost. Ovsena kaša je jeftinija od nekih drugih namirnica za doručak, a ujedno je vrlo zdrava.
Međutim, uprkos brojnim prednostima, ovsena kaša nije za svakoga.
„Osobe s probavnim smetnjama, poput sindroma iritabilnih creva ili upalnih bolesti creva, trebale bi da ograniče unos ovsene kaše zbog moguće osetljivosti na previše vlakana“, zaključuje Sauceda, a prenosi Index.hr.