I mada ovaj period godine predstavlja dane kada se sa radošću okupljamo u krugu porodice i bliskih prijatelja, ne izostaje ni jaka, masna, kalorična i prezačinjena hrana, koja čaša alkohola više pa je tradicionalno ovo period godine kada se ljudi obično i ugoje.
Osim promena na skali vage za merenje nije retkost i da se poremete laboratorijski parametri u smislu povećanja holesterola, triglicerida, šećera… Česti su problemi i sa žučnom kesom i organima za varenje, mogu se pojaviti gasovi, nadimanje, povišen krvni pritisak.
Da bi ste izbegli ove zdravstvene neprijatnosti najbolje je da se vodite principom umerenosti.
Nutricionista Ana Todorović navodi za Politikin Magazin da je u svemu neophodna mera.
Preporučuje i da nikada ne idete mnogo gladni na slavu, jer ćete jesti više nego što vam je potrebno i što bi vas inače u redovnim okolnostima zasitilo.
„Ukoliko idete na slavu ili možda čak dve u toku dana prethodni obroci treba da budu mali i lagani. Za doručak je preporuka da popijete jogurt sa malom integralnom kiflom, a za ručak se preporučuje tanjir čorbe i mala salata. Kada se nađete za slavskom trpezom treba da se prepustite uživanju vodeći računa o količinama i izboru“, savetuje sagovornica.
A na slavama klasičan repertoar podrazumeva razna maštovita predjela, slede čorba, sarma i pečenje da bi se sve na kraju završilo kolačima ili tortom.
Podrazumeva se i čuvena ruska salata, pite, a zavisno od dana, sredom i petkom slavska trpeza može biti i posna.
Riba na slavskoj trpezi se u većini slučajeva sprema u dubokom ulju tako da ni posna trpeza nije niskokalorična, mada je svakako manje opterećujuća za digestivne organe u odnosu na mrsnu.
„Bilo da je u pitanju mrsna ili posna slava preporuka je da se od svega uzme po malo i sa razmacima kako ne bilo previše opterećujuće za stomak i digetsivni trakt. Naravno nešto treba i preskočiti kao što su hleb, pite. Pojedite jednu sarmu, to je dovoljno. Ne treba da sipate od svega, opredelite se šta najviše volite i od toga uzmite malo. Salate, recimo, koje se serviraju su često dosta slane i pune ulja ili majoneza, pa i tu treba biti umeren“, preporučuje Todorović koja ističe da kada je alkohol u pitanju za užitak je sasvim dovoljna čaša do dve vina, čašica- dve domaće rakijice. Sokove treba izbegavati, a piti kiselu ili običnu vodu u razmacima između predjela i glavnog jela.
Posle slave, posebno ako preterate neophodna je dvodnevni detoks dok se ne uspostavi lakoća varenja.
Za doručak je najbolje pripremiti sok od grejpfruta, pomorandže, limuna, jabuke, šargarepe i cvekle sa dodatkom kafene kašičice đumbira u prahu. Umesto detoks soka možete popiti i 300 ml kozije surutke. Za užinu se preporučuje zelena jabuka, ručak treba da bude samo čorba od povrća i možda krompir pečen u ljusci. Sledeća užina bi mogla da bude pečena bundeva, a večera ne sme da bude posle 20 časova i najbolje da bude samo kefir i tanko parče prepečenog hleba od punog zrna.