Iz Bakine kuhinje nam stiže recept za posnu pitu koji će vas oduševiti.
Posna pita – sastojci:
250 gr griza
5 kašika pekmeza od šljiva
100 gr šećera
1 vanilin šećer
tanke kore
ulje
malo kisele vode za prskanje
Posna pita – priprema:
U šerpu sipati griz, pa dodati šećer, vanilin šećer i staviti na šporet na tihu vatru, mešati da se šećer istopi i griz malo postane kremast.
Pred kraj dodati oko 100 ml vode ako treba i malo više, pa dinstati još malo da griz nabubri.
Prohladiti, pa staviti u blender i malo izblendati da se grudvice izjednače i razbiju.
Tri kore stavljati jednu na drugu, prskati uljem i kiselom vodom
Na zadnju staviti punu šaku griza, pa rasporediti više ka dnu. Punu kašiku pekmeza sa malom kašičicom pobacati svuda po kori. Saviti ivice, pa uviti rolat i staviti u podmazan pleh.
Zaseći malo, premazati uljem i peći da porumeni na 200 stepeni oko 40-45 minuta.
Kad se ispeče posuti prah šećerom.
Najbolja posna pita!