Breskvice su uvek rado viđeni sitni kolačići na svakom slavljeničkom ili prazničnom stolu, a volimo ih i zbog lepog izgleda i zbog savršenog ukusa.
Ovi sitni, slatki kolačići, tako neodoljivo podsećaju na detinjstvo i na sve one divne tacne pune sitnih kolača koji bi krasili stolove na svim važnim porodičnim okupljanjima ili proslavama, podseća zadovoljna.hr.
Gotovo pa da nije bilo svečanog događanja na kojem se nisu našle breskvice, mekane, mirisne, neodoljive i nostalgične, a vrlo često među prvima bi nestajale sa stola…
Iako je potrebno dosta vremena za pravljenje breskvica, ukoliko ste ih se uželeli i rešili da ih napravite prvom prilikom, donosimo vam odličan recept.
Sastojci za breskvice:
– 850 g glatkog brašna
– 3 jaja
– 200 ml mleka
– 200 ml ulja
– 300 g šećera
– 1 vanilin šećer
– ½ vrećice praška za pecivo
Za punjenje:
– 3-4 kašike džema od kajsije
– nekoliko kašika mlevenog badema ili oraha
– mrvice od izdubljenih breskvica
– 2 kašike ruma
Za ukrašavanje:
– 1 dl mleka
– crvena prehrambena boja
– 3 kašike kristal šećera
Breskvice – priprema:
U dublju posudu stavite jaja, šećer, mleko i ulje, pa sve umutite električnim mikserom. Postepeno dodajte brašno koje ste izmešali s praškom za pecivo i miksujte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Izvadite smesu iz posude, pa je na lagano pobrašnjenoj radnoj površini ručno izmesite da dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke (pomoći će vam dodavanje brašna).
Tako pripremljeno testo zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider na 60 minuta.
Izvadite testo i premesite ga, oblikujte male kuglice, pa ih složite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 180 °C i pecite 15 minuta. Pazite da vam breskvice ne potamne. Pečene breskvice izvadite iz rerne i ohladite.
Ohlađene breskvice izdubite nožićem (s donje strane), pa od izdubljenih mrvica, badema ili oraha, ruma i marmelade napravite smesu za punjenje.
Napunite breskvice, spojite ih, pa jedan kraj umočite u toplo mleko u koje ste dodali crvenu prehrambenu boju, a drugi kraj samo u toplo mleko, pa uvaljajte u kristalni šećer (možete umakati u boju s obe strane).
Ostavite da breskvice odstoje neko vreme, pa ih poslužite.