POKUŠAJ PREVARE DOŽIVELO OKO 50 POSTO PENZIONERA Evo šta za sebe kažu: „Imati toliko godina i biti tako glup…“

Novčane prevare na štetu starijih osoba događaju se učestalo.

Lažne priznanice, ulaganja i traženje uplata preko društvenih mreža samo su neke od njih.

Gotovo 50 posto učesnika ankete portala Mirovina.hr kaže da su bili izloženi pokušaju finansijske prevare. Najviše njih dogodio se preko SMS poruka i mejlova, nešto manje putem društvenih mreža i aplikacija, a najmanje je prevara uživo.

Penzioneri su posvedočili svoja iskustva, a neki su i osudili prevarene vršnjake što su naseli.

Crnu hroniku neprestano pune vesti o novčanim prevarama na štetu starijih osoba.

Lažno ulaganje u kriptovalute, uplate nepoznatim osobama i upisivanje podataka s kartice samo su neke od prevara koje kruže internetom i društvenim mrežama.

Nisu retkost ni prevare na kućnom pragu pa smo proverili jesu li penzioneri bili žrtve pokušaja finansijske prevare.

Njih čak 46 posto u anketi potvrdilo je da ih je netko nekada pokušao prevariti.

Prevara je bilo oduvek, samo nije bilo interneta

 

Ipak, 32 posto ispitanih tvrdi da ih niko nikada nije pokušao novčano prevariti. Dodatnih oko 21 posto ne odbacuje tu mogućnost, ali možda nisu primetili pokušaj prevare. Od 46 posto pokušaja, najviše ih je bilo preko SMS poruka i mejlova, oko 22 posto. Preko društvenih mreža i aplikacija pokušaj prevare doživelo je oko 16 posto ispitanih. Oko osam posto ovu je neugodnost doživelo neposrednim kontaktom na kućnom pragu ili ulici.

Penzionerka Mirjana komentariše da je prevara bilo oduvek, samo pre nije bilo interneta. Prevaranti bi te, kaže, gledali u oči i lagali i varali. Gospođa Rasema posvedočila je kako se sama postavila prilikom pokušaja prevare na Fejsbuku, zahvaljujući intuiciji.

„Telo mi je osetilo uzbunu pa sam prevaranta blokirala“

 

– Nadmudrila sam prevaranta. Bio je čak i ljut, ali ne pojavljuje se više u istom izdanju. Samo mi je odjednom telo osetilo uzbunu na opasnost. Prevaranta sam blokirala i od tada sve redom blokiram, ni ne pogledam profil, kaže Rasema.

Upozorila je da prevariti ne pokušavaju samo osobe s nepoznatih profila, nego da često kradu profile naših prijatelja i predstavljaju se kao oni, ne bi li tako lakše iznudili novac. Ipak, iz načina komunikacije može se zaključiti da to nisu oni, ako osobu s kojom smo virtualni prijatelji poznajemo u stvarnom životu.

Deo penzionera ne može verovati da neko u starijoj dobi uopšte može nasesti na romantičnu prevaru tako da nepoznatoj osobi uplati novac.

– Imati toliko godina i biti tako glup, strašno, oštro je komentarisala Josipa.

 

Ostavite komentar