STIŽU NACIONALNE PENZIJE Po 150 evra svima koji ispunjavaju uslove

Isplata počinje u ponedeljak, 17. juna.

U susednoj Hrvatskoj već nekoliko godina postoji program nacionalnih, garantovanih penzija.

One se u toj zemlji zovu nacionalna naknada, a primaju ih stariji od 65 godina koji nisu stekli uslov za penzionisanje, odnosno nemaju dovoljno radnog staža.

Tako će, isplata majske nacionalne naknade za starije osobe biti obavljena u ponedeljak 17. juna korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Ovom prilikom je precizirano kako će nacionalnu naknadu za starije osobe dobiti  15 773 korisnika (79,40 posto žena i 20,60 posto muškaraca), za što je osigurano 2.347.515,00 eura iz Državnog budžeta.

Inače, ova naknada od 1. januara 2024. iznosi 150,00 eura, a ima je u još nekim zemljama regiona, objavio je T portal.

U Srbiji se takođe sve više zagovara uvođenje socijalne penzije.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić već godinama se bori za uvođenje garantovanih penzija za one koji su navršili 65 godina a nisu stekli pravo na penziju niti imaju imovinu od koje bi mogli da se izdržavaju, kao ni druge prihode.

Prema prvim procenama takvih građana je bilo oko 200.000 najviše žena iz seoskih sredina, a selekcijom i prikupljanem podataka, došlo se do pretpostavke da je ta cifra ipak znatno manja i iznosi nekoliko desetina hiljada ljudi.

PUPS, stranka čiji je lider Krkobabić, tu ideju već je prezentovala državnim telima.

Socijalne penzije trenutno postoje u oko 100 država, a uvedene su da bi zaštitile ljudska prava, pravo na dostojanstvo i lični integritet starijih građana. U regionu su ih uvele Hrvatska i Makedonija.

Prema poslednjim najavama Krkobabića, ova narodna pomoć mogla bi iznositi i 150 evra, kao u nekim državama u okruženju.

Ta socijalna garantovana penzija treba da bude jedna vrsta narodne nadoknade za odricanja, trpeljivost i povređeno dostojanstvo jednog broja ljudi koji nikada neće ostvariti penziju, a ceo život su marljivo radili – istakao je Krkobabić.

On je još dodao da će resorno ministarstvo već radi na prikupljanje podataka o potencijalnim korisnicima socijalne garantovane penzije.

U svetu inače postoje dva vida socijalne garantovane penzije.

Prvi je univerzalna socijalna penzija, koja je dostupna svim starijim licima bez primanja, a koja ispunjavaju starosni uslov.

Drugi vid su socijalne penzije sa proverom, dostupne siromašnim starijim licima, koja moraju da ispune više uslova, poput prebivališta, državljanstva, zarade, ukupnih prihoda, imovine…

 

Ostavite komentar