VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA KORISNIKE INOSTRANIH PENZIJA Evo kada mogu da očekuju godišnji dodatak, postoje dve opcije

Radi se o korisnicima slovenačkih penzija.

U skladu sa Sporazumom između Republike Srbije i Republike Slovenije o socijalnom osiguranju, Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje Slovenije dostavio je informaciju o usklađivanju penzija i isplati godišnjeg dodatka penzionerima.

Penzije su, počev od 1. januara 2024. godine, redovno usklađene za 8,8 procenata. Visina godišnjeg dodatka zavisi od ukupnog iznosa penzijskih davanja za korisnike slovenačkih penzija, uzimajući u obzir i visinu inostrane penzije.

Za 2024. godinu visina godišnjeg dodatka se kreće u rasponu od 150 evra do 460 evra.

Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje Slovenije je svim korisnicima koji su na dan 1. januara 2024. godine imali prebivalište na teritoriji druge države poslao obrazac „Izjava o visini inostrane penzije“, koji korisnik treba da popuni unošenjem podatka o visini inostrane penzije isplaćene u januaru 2024. godine. Ako su Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje Slovenije traženi podaci dostavljeni do 30. aprila 2024. godine, godišnji dodatak biće isplaćen do 30. septembra 2024, dok će korisnicima koji izjavu dostave do 30. septembra 2024. godišnji dodatak biti isplaćen do kraja ove godine.

Ostavite komentar