Bešamel sos je beli sos koji se koristi i kao baza za mnoge druge sosove, a nastao je u Toskani.
Sastojci:
- 500 ml punomasnog mleka
- 50 g putera
- 50 g brašna
- ¼ kašičice sitne soli
- sveže rendani muskatni oraščić
- 2 kašičice parmezana u prahu
Recept za bešamel sos:
Za bešamel sos u šerpi istopite puter na laganoj vatri. Dodajte brašno. Brzo mešajte žičanom mutilicom. Mešajte dok smesa ne postane glatka i bez grudvica.
Zagrejte mleko, ne dovodeći do ključanja, pa ga polako sipajte preko mešavine brašna i putera, uz snažno mešanje žičanom mešalicom, kako bi se sprečilo stvaranje grudvica.
Konstantno mešajte dok ne dobijete prilično gustu konzistenciju, oko 10-15 minuta, piše Stvar ukusa.
Dodajte prstohvat soli i rendani muskatni oraščić po ukusu.
Za još bogatiji ukus dodajte malo parmezana u prahu. Uživajte!