Iz Bakine kuhinje nam stiže recept za štrudlu sa makom i pekmezom.
Štrudla – sastojci:
400 gr brašna
20 gr kvasca
180 ml mleka
70 gr putera
2 jaja
korica limuna
1 kašika šečera
Nadev:
200 gr maka, samlevenog
100 ml mleka
malo cimeta
Nadev za drugu rolnu:
3 pune kašike pekmeza od šljiva
malo cimeta
Štrudla – priprema:
U mleko izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad nadođe dodati jaja, ulje, koricu limuna i brašno. Izmešati rukama ili mikserom da bude glatko testo.
Ostaviti 30 minuta da odmara. Mak preliti vrelim mlekom i dodati cimet.
Testo istresti na sto, pa podeliti na dva dela. Jedan izravnati za pola cm u pravougaonik, pa premazati makom ne do kraja ivica, pa uviti u rolat.
Pleh obložiti pek papirom. Drugi deo isto razviti i premazati pekmezom i uviti. Staviti štrudle u pleh i pokriti da odmore 15 minuta, pa premazati žumancetom sa kašikom mleka.
Zatim peći na 200 stepeni C 45 minuta ili sa ventilatorom na 180 stepeni.
Pokriti krpom i seći ohlađenu.