Posne sarme imaju fil od pirinča i šampinjona, čiji se ukus savršeno slaže sa ukusom kiselog kupusa.
Postoje i recepti za posne sarme sa orasima, pirinčem ili ribom.
Idealno je za dane posta, ali i za svečanu trpezu.
Sastojci:
1 šolja pirinča
2 šolje vode
1 kašika maslinovog ulja
1 crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka
2 šolje sitno iseckanih šampinjona (ili drugih pečuraka)
1/2 šolje pasiranog paradajza
1 kašičica sušenog origana
so i biber po ukusu
1 glavica kiselog kupusa
Priprema:
Operite listove kiselog kupusa i ostavite ih da se ocede.U činiji, operite pirinač i procedite ga.
U šerpi, zagrejte 2 šolje vode i dodajte pirinač. Kuvajte dok ne upije svu vodu i postane mekan. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
U drugoj šerpi, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte crni i beli luk, pa dinstajte dok ne postanu staklasti.
Dodajte iseckane šampinjone (ili druge pečurke) u šerpu s lukom i belim lukom. Dinstajte ih dok ne omekšaju i oslobode tečnost.vDodajte pasirani paradajz, origano, so i biber u šerpu sa pečurkama.
Kuvajte nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro sjedine.
U činiji, pomešajte kuvani pirinač sa pripremljenim filom od pečuraka. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
Na svaki list kiselog kupusa stavite oko 1-2 kašike fila i pažljivo uvijte sarmu. Postupak ponavljajte dok potrošite sav fil. U velikoj šerpi, složite sarme u redove.
Pokrijte sarmu listovima kiselog kupusa i prelijte sarmu vodom tako da su sarme prekrivene.