RECEPT ZA POSNU SARMU SA PEČURKAMA Ovaj predlog za ručak će vas oduševiti

Posne sarme sa pečurkama su veoma ukusne, a prave se vrlo jednostavno.

 

Posne sarme imaju fil od pirinča i šampinjona, čiji se ukus savršeno slaže sa ukusom kiselog kupusa.

Postoje i recepti za posne sarme sa orasima, pirinčem ili ribom.

Idealno je za dane posta, ali i za svečanu trpezu.

 

Sastojci:

 

1 šolja  pirinča

2 šolje vode

1 kašika maslinovog ulja

1 crni luk, sitno iseckan

2 čena belog luka

2 šolje sitno iseckanih šampinjona (ili drugih pečuraka)

1/2 šolje pasiranog paradajza

1 kašičica sušenog origana

so i biber po ukusu

1 glavica kiselog kupusa

 

Priprema:

 

Operite listove kiselog kupusa i ostavite ih da se ocede.U činiji, operite pirinač i procedite ga.
U šerpi, zagrejte 2 šolje vode i dodajte pirinač. Kuvajte dok ne upije svu vodu i postane mekan. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

U drugoj šerpi, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte crni i beli luk, pa dinstajte dok ne postanu staklasti.

Dodajte iseckane šampinjone (ili druge pečurke) u šerpu s lukom i belim lukom. Dinstajte ih dok ne omekšaju i oslobode tečnost.vDodajte pasirani paradajz, origano, so i biber u šerpu sa pečurkama.

Kuvajte nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro sjedine.

U činiji, pomešajte kuvani pirinač sa pripremljenim filom od pečuraka. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.

Na svaki list kiselog kupusa stavite oko 1-2 kašike fila i pažljivo uvijte sarmu. Postupak ponavljajte dok potrošite sav fil. U velikoj šerpi, složite sarme u redove.

Pokrijte sarmu listovima kiselog kupusa i prelijte sarmu vodom tako da su sarme prekrivene.

 

 

Ostavite komentar