NESAVESNI NASLEDNICI OPELJEŠILI PIO FOND Mnogi ne prijavljuju smrt penzionera i podižu njegove penzije

Tako su protivpravno prisvojili 45.000 konvertibilnih maraka.

Namerno ili ne, prećutkivanjem smrti penzionera, nesavesni naslednici, za samo deset meseci ove godine, iz kase Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske, izvukli su više od 45.000 maraka (oko 22.500 evra).

Iako službeni akti kažu da je rok za prijavu 30 dana, najbliži članovi porodica preminulih penzionera godinama se oglušuju o slovo zakona i uživaju u penzijama koje im zapravo ne pripadaju.

„Kod ukupno 59 korisnika došlo je do preplate penzije usled neblagovremenog prijavljivanja smrti korisnika. Po tom osnovu došlo je do preplate penzije u ukupnom iznosu od 45.784,58 KM“, istakli su u Fondu PIO.

Prema podacima nadležnog Fonda, i u ranijim godinama zabeležen je veliki broj ovakvih slučajeva, pa je tako lani 76 naslednika u džepove stavilo skoro 85.000 KM, dok je u 2021. godini iz kase Fonda izvučeno 93.202 KM u 50 pomenutih situacija.

Tako je tokom zadnja 34 meseca Fond oštećen za 223.692 KM (preko 100.000 evra).

U Fondu za „Nezavisne novine“ navode da su u svim slučajevima preplate, po navedenom osnovu, pokrenuti postupci povrata nepripadajućih sredstava, a kada je reč o slučajevima iz ranijih godina, Fond je u velikoj mjeri uspio izvršiti povrat.

„Shodno odredbama zakona, obaveza korisnika, u ovom slučaju naslednika, jeste da u roku od 30 dana od dana nastanka prijavi Fondu svaku činjenicu koja je od uticaja na korišćenje, odnosno obim prava. Propisom je regulisano da je lice kome je na teret Fonda PIO izvršena isplata na koju nije imao pravo po zakonu, obavezno da vrati Fondu primljeni iznos penzije“, objašnjavaju u ovoj instituciji.

Najveći broj preplata penzija beleži se zbog neblagovremenog prijavljivanja smrti koje se odnose na korisnike sa prebivalištem van Republike Srpske, dok to nije problem za penzionere koji žive u Srpskoj ili zemljama bivše Jugoslavije, jer Fond ima potpisan sporazum o korišćenju podataka iz druge kopije matične knjige umrlih, a slične ugovore ima i sa fondovima i zavodima iz zemalja okruženja.

„Takvi sporazumi ne postoje sa drugim državama u inostranstvu, osim država nastalih na području bivše SFRJ, pa je tako veći broj preplata kod korisnika koji su imali prebivalište van Republike Srpske“, ističu u Fondu.

Međutim, bez obzira na sve, svakako se, kako navode u Fondu, dešavaju pojedinačni slučajevi kada porodica ili srodnici nadležnim organima ne prijave na vreme smrt umrlog korisnika.

„Takvih slučajeva znatno je manje nego što je bilo  u ranijem periodu, te se onda i ne radi o sredstvima u većem iznosu, koja se, bez obzira na sve, moraju nadoknaditi Fondu jer se radi o javnim sredstvima, na šta zakon i obavezuje“, ističu oni.

Ratko Trifunović, predsednik Udruženja penzionera Republike Srpske, istakao je za „Nezavisne“ da mu nisu poznati takvi slučajevi, ali i da takvi nesavesni naslednici bacaju mrlju na časne penzionere.

Ostavite komentar