SINIŠA MALI DAO PRECIZNE PODATKE O POVEĆANJU PENZIJA Biće, do kraja godine

Prosečna penzija bi, prema najavi, do 2027. trebalo da iznosi 650 evra

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali kazao je da plate i penzije nikada nisu rasle na uštrb stabilnosti, već da je proces obrnut.

„Onog trenutka kada procenimo da imamo viška novca u kasi, da su performanse bolje od planiranih i da imamo nove izvore rasta, onda taj višak odlazi na dalji rast plata i penzija. Rekao sam da ćemo na jesen videti kakvi su nam rezultati, te da li ima prostora za još jedno povećanje penzija do kraja godine. Rast životnog standarda i stabilnost su podjednako važni faktori i jedno ne sme da isključuje drugo“, naveo je on za Blic Biznis.

Govoreći o ekonomskim rezultatima Srbije, Mali je istakao da je javni dug danas na nivou 47,6 odsto BDP, dok je prosečna zaduženost evrozone 89 odsto, kao i da je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva istakla da je Srbija „svetla tačka u ekonomiji“.

Dodao je da će rast 2027. godine, zahvaljujući EXPO 2027 dostići planiranih 100 milijardi evra BDP-a, što će biti tri puta veći BDP u odnosu na 2012. godinu, kada je iznosio 33 milijarde evra.

Na pitanje ima li razloga za skepticizam kada je reč o obećanju da će do 2027. godine prosečna plata biti 1.400 evra, dok će prosečna penzija i minimalna zarada biti po 650 evra, Mali je kazao da je isti skepticizam vladao i kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će prosečna plata biti 500 evra, dok ona danas iznosi više od 800 evra.

Oporavak životnog standarda građana ide po utvrđenoj dinamici, a ona je da 2027. imamo prosek plata od 1.400 evra i penzija od 650 evra, zaključio je Siniša Mali. 

4 komentara na vest “SINIŠA MALI DAO PRECIZNE PODATKE O POVEĆANJU PENZIJA Biće, do kraja godine”

 1. Đosta laži do danas u 2024.g nismo dobili ništa, ianuarsko povećanje je povećanje iz 2023.g penzioneri vas drže na vlasti a Vi ih ĺazete kakav švajcarski sistem,ugasite sistem pupsa i dovedite penzionere da pričaju sa vama jer njima je sve uskraceno

  Odgovori
 2. BRAVO ANONIMNI. SVE STE U PRAVU .SAMO LAZU
  POCNU U JANUARU I LAZU DO DECEMBAR .TO STO PIVECAJU ZA SDECEMBAR DOBIJE SE 2025 U JANUARU .Tako NON STOP LAZU JADNE I SIROMASNE PENZIONERE .

  Odgovori
  • Sada idem Petkom ujutru u kafić na kafu i pročitam sve nvine a 2012 sam išao svako juro na dva vinjaka i duplu kafu i kupovao po tri izdanja novina pa nisam stizao ni da pročitam

   Odgovori

Ostavite komentar