Potrebno je:
- 400g krupnog pasulja
- 1 glavica crnog luka
- lovorov list
- 2 šargarepe
- 1 krompir
- nekoliko zrna bibera
Za zapršku treba:
- ulje
- 2 glavice crnog luka
- 4 veća čena belog luka
- 1 kašika brašna
- slatka mlevena paprika
- 1 kašika suvog začina
- 1 kašika ajvara
Priprema:
Oprati pasulj nekoliko puta, a onda sipati malo vode da vri 2-3 minuta, pa procediti i oprati.
Naliti hladnu vodu. Dodati seckan crni luk, lovorv list i zrna bibera. Ubaciti i malo ulja, seckanu šargarepu i krompir na kockice.
Kuvati sat vremena ako je pasulj od ove godine ili duže ako je stariji.
Za zapršku iseckati crni i beli luk. U tiganj sipati ulje, pa dodati seckan crni luk i pržiti da dobije žutu boju. Staviti brašno, pa pržiti sve zajedno minut-dva, pa ubaciti beli luk.
Sve zajedno još malo pržiti i dodati mlevenu papriku, izmešati i sipati u pasulj.
Dodati začin i ostaviti pasulj da se kuva. Probati ukus. Ako treba dodati soli.
Uživajte!