DEO PORODIČNE PENZIJE NE MOGU DOBITI SVI UDOVCI Evo u čemu je stvar

Deo porodične penzije ne mogu dobiti sve udovice i svi udovci u Hrvatskoj.

Naime, ako im je lična penzija veća od 80 odsto aktuelnih vrednosti penzija ne ostvaruju ovo pravo. Trenutno je reč o limitu od 980 eura, a taj će iznos rasti kako se budu svakog polugodišta usklađivale penzije.

Tako je penzionerka Ksenija za sajt Mirovina.hr kazala ocenila da je to svojevrsna diskriminacija, napominjući da su visoke penzije zarađene pošteno kroz četiri decenija rada.

Deo porodične penzije (DOM) uz ličnu penziju ne mogu naime dobiti udovci čija penzija prelazi iznos od 80 aktuelnih vrednosti penzije, što jasno i piše u Zakonu o penzionom osiguranju.

Aktuelna vrednost penzije menja se usklađivanjem dvaput godišnje, a trenutno iznosi 12,26 eura. Dakle, ako je korisniku ukupna mirovina bilo koje vrste veća od 980 eura, ne može ostvariti pravo na DOM.

Na tu svojevrsnu nepravdu upozorila je čitateljka Ksenija:

– Znam da je to iznadprosečna penzija za naše uslove, ali stečena je kroz više od 40 godina staža, uplaćivanja doprinosa iz plate veće od prosečne, u starosti od 65 godina. Imamo puno onih s daleko većim penzijama, a zarađenima u puno kraćem vremenu.

Smatra da možda ima elemenata za preispitivanje ustavnosti takve odluke, jer je deo penzionera zakinut za pravo na deo porodične penzije.

Hrvatski zavod za penziono osiguranje isplatio je prošloga meseca deo porodične penzije za oko 105.000 penzionera.

Njihova penzija u proseku iznosi 504 eura, a uz DOM penje se za prosečna 104 eura. Primaoci dela porodične penzije uz onu vlastitu stariji su korisnici koji u proseku imaju gotovo 78 godina te su u 82 posto slučajeva udovice.

Zanimljiv je i slučaj jedne udovice kojoj je deo porodične penzije veći od njene sopstvene.

Naime, ona s 339 eura invalidske penzije dobija između 380 i 400 eura deo porodične penzije, vidi se iz statistike Zavoda za penziono osiguranje.

Postavlja se i pitanje zašto udovica nije dobila porodičnu penziju, ako već samo jedan njen deo iznosi više od njene penzije.

Čak 48 korisnika dela porodične penzije starije je od sto godina.

Ostavite komentar