VAŽNA VLADINA ODLUKA ZA ONE KOJI ČEKAJU PENZIJU Biće povezan staž sledećim radnicima

Usvojen Zaključak o isplati penzija bivšim radnicima iz privatizovanih preduzeća.

Vlada Srbije usvojila je Zaključak o saglasnosti za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje posebnim kategorijama zaposlenih i bivših zaposlenih, odnosno bivšim radnicima u subjektima privatizacije i invalidskim preduzećima koja su bila u procesu restrukturiranja.
Na osnovu ovog dokumenta, u 2024. godini, pod istim uslovima kao i u periodu od 2015. godine, uključujući i 2023. godinu, biće povezan staž osiguranja bivšim zaposlenima u subjektima privatizacije i invalidskim preduzećima koja su na dan 13. avgusta 2014. godine u poslovnom imenu imala oznaku „u restrukturiranju“, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Staž će biti povezan i bivšim zaposlenima koji su utvrđeni kao višak po Programu vlade, koji ne mogu da ostvare pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje u trajanju do dve godine, jer im poslodavac nije uplatio doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje za ceo period rada.
Takođe, staž će se povezati i zaposlenima u subjektima privatizacije i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji u 2024. godini ispunjavaju uslove za penziju i kojima po tom osnovu prestaje radni odnos.
U 2023. godini staž nije povezan za 9.980 bivših zaposlenih u 59 subjekata.

Ostavite komentar