DA LI IMATE PRAVO NA BRATOVLJEVU PENZIJU Da, ako vas je izdržavao, ali samo ukoliko je imao primanja do ovog iznosa

Čitateljka je postavila zanimljivo pitanje iz oblasti porodičnih penzija.

Čitateljka sa nedovoljno godina radnog staža za sopstvenu penziju interesuje se da li ima pravo na bratovljevu s kojim je živela u zajedničkom domaćinstvu i koji ju je izdržavao.

Imam 64 godine i nepunih sedam godina staža i nemam uslova za penziju. Da li imam pravo na porodičnu penziju? – pitala je ova čitateljka

Evo i odgovora iz PIO Fonda.

Kako kažu, kada je izdržavanje uslov za sticanje prava na porodičnu penziju, smatra se da je umrli osiguranik, odnosno korisnik prava na penziju, izdržavao člana porodice ako ukupni mesečni prihodi člana porodice u prethodnom
kvartalu ne prelaze iznos najniže penzije.

Potvrdu o ukupnoj visini mesečnog prihoda za članove porodice u prethodnom kvartalu pre smrti osiguranika, odnosno korisnika, izdaje Poreska uprava.

U prihode se ne uzima: dodatak na decu, roditeljski dodatak, materijalno obezbeđenje porodice, porodična penzija ostvarena po drugom roditelju, novčana naknada po osnovu pomoći i nege, novčana naknada za telesno oštećenje, primanja po osnovu nagrada, otpremnina zbog odlaska u penziju, kao i primanja po osnovu učeničkog i studentskog standarda, navode iz Fonda.

1 komentar na vest “DA LI IMATE PRAVO NA BRATOVLJEVU PENZIJU Da, ako vas je izdržavao, ali samo ukoliko je imao primanja do ovog iznosa”

  1. Izgleda mi kao da treba promeniti to pravilo, jer, nije bitno koliki je bio iznos penzije lica koje je izdržavalo člana porodice, već da li taj član porodice ima ili nema drugi način da se izdržava.

    Moguće je, npr., u tom slučaju odobriti izdržavanom licu makar minimalnu penziju (ne mora možda u iznosu koji je lice koje je izdržavalo primalo).

    Odgovori

Ostavite komentar