POVEĆANE SU I NACIONALNE PENZIJE Sada iznose 64.730 dinara

Konkurs za dodelu nacionalnih penzija traje do 9.decembra.

Konkurs za dostavljanje predloga za dodelu nacionalnih penzija koje je raspisalo Ministarstvo kulture za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, traje do 9. decembra, a iznos primanja za ovo priznanje povećan i trenutno iznosi 64.730 dinara.

Državni sekretar u Ministarstva Miodrag Ivanović podsetio da je javni konkurs za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi i kulturi nacionalnih manjina raspisan 10. novembra, a da che nakon primljenih prijava do 9. decembra komisija u roku od 60 dana da odredi 20 dobitnike nacionalnih priznanja. Prema njegovim rečima, broj kandidata zavisi od prispelih prijava, ali će biti „sigurno negde oko 20 kandidata za ovo visoko priznanje”.

Svako reprezentativno udruženje ima pravo da predloži maksimalno do tri kandidata, dok nacionalni saveti imaju pravo godišnje da predlože po jednog kandidata.

„Posle pauze od osam godina, javna priznanja za nacionalnu kulturu ponovo se dodeljuju od prošle godine na predlog tada potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković“, podsetio je Ivanović i dodao da Komisija utvrđuje ispunjenost uslova.

Priznanje se iz budžeta iz dela Ministarstva kulture dodeljuje i isplaćuje umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi kao doživotno mesečno novčano primanje, u visini jedne prosečne zarade bez poreza i doprinosa za jul prethodne godine, u skladu sa podacima Republičkog zavoda za statistiku. „Ovo priznanje se dodeljuje umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi u vidu doživotnog primanja i trenutno iznosi 64.730 dinara. Znatno je povećano u odnosu na prethodna davanja zato što se računa prosek u julu mesecu prethodne godine“, napomenuo je Ivanović.

Komisiju za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, čine vd upravnika Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, operski pevač Nikola Kitanovski i direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić. Na čelu komisije je predsednik Nacionalnog saveta za kulturu Zoran Vapa, a tu su i direktorka Muzeja na otvorenom „Staro selo” Sirogojno Svetlana Ćaldović Šijaković i glumica Vjera Mujović, piše Tanjug.

Ostavite komentar