NOVA PRAVILA VAŽE I ZA NAŠE PENZIONERE Jednom broju stiže dodatak i do 160 evra

Penzioneri kojima čekovi stižu iz ove zemlje od oktobra povećanje, nekima i pomoć.

Od 250.000 deviznih penzionera u Srbiji, najveći broj njih prima penziju iz Hrvatske, i u septembru mesecu ova grupa najstarijih je dobila najveće povećanje primanja u poslednje 24 godine.

Primanja najstarijih u Hrvatskoj povećana su za 8,42 odsto ili ti za oko 40 evra u proseku. Sa tim povećanjem prosečna hrvatska penzija je skočila na oko 500 evra.

Ali, najnovijim paketom mera koje su upravo stupile na snagu, a koje važe i za naše ljude koji dobijaju novac iz hrvatskog fonda, obuhvaćeno je 720.000 penzionera, odnosno svi oni koji imaju penzije do 700 evra.

Oni će dobiti jednokratnu naknadu, a ovo važi već od narednog meseca.

Prema odluci, svi koji imaju ček do 300 evra dobiće naknadu od 160 evra, oni koji primaju od 300 do 435 evra dobiće 120.

Za penzionere čija su primanja od 435 do 570 stiže 80 evra, a onima od 570 do 700 pripremljeno je 60 evra naknade.

Ta mera je hrvatsku državnu kasu koštala oko 72 miliona evra, objavio je Poslovni.hr.

Prosečna starosna penzija u Hrvatskoj je 500 evra, dok su porodična i invalidska niže i do 100 evra.

Od visine je važniji odnos penzije i plate jer se cene uglavnom formiraju prema kupovnoj moći prosečne zarade u državi.

I prema tome je Hrvatska jedna od država Evropske unije u kojima nije lako biti penzioner, jer je situacija, po mišljenju mnogih, gora nego pre jedanaest godina.

Inače, uslovi za penzionisanje u Hrvatskoj su sledeći – minimalna starosna granica za penzionisanje u Hrvatskoj trenutno je 65 godina života i 15 godina penzionog staža za muškarce, a 63 godine za žene.

Ovo bi do 2030. godine trebalo da se izjednači na 65 godina za oba pola, a pod određenim uslovima prevremeno penzionisanje je moguće i 8 godina ranije.

22 komentara na vest “NOVA PRAVILA VAŽE I ZA NAŠE PENZIONERE Jednom broju stiže dodatak i do 160 evra”

 1. Ja kao udovica primam dio penzije od 22 eura. Znate li mozda imam li pravo na pomoć o kojoj se priča. Drzavljanska BiH da naglasim imam i minimalnu penziju u matičnoj državi.Hvala unapred svima na odgovoru

  Odgovori
 2. Bravo za hrvatsku,penzioneri sa najnizim primanjem imaju najvecu pivisicu.Ne kao kod nas linearno,svima isto povecanje.

  Odgovori
 3. Primam penziju iz Republike Srpske oko 80€ invalid sam 70% ima li ikakvih uslova za minimalnu pivišicu inače bolujem od aneurizme i dobila sam padavicu poslije operacije,Hvala.

  Odgovori
 4. Zašto mi koji smo penziju stekli u Hrvatskoj nemamo pravo na tu pomoć? Mada mi je starosna penzija za Srpanj iznosila svega223,48€ a u Srbiji nemam ni dana staža i ništa nemam. Čija smo mi briga? Ovde nikakva prava tako ni u Hrvatskoj?

  Odgovori
 5. Kao udovica primam dio mirovine od 170 eura znate li.mozda imam li pravo na pomoć o kojoj se priča Državljanin sam Bosne i Hercegovine i imam minimalnu mirovinu u domovini Unaprjed hvala svima na odgovorima

  Odgovori
 6. Zasto povecavate linearno penzije. Povecajte poljoprivredne koje su 16.000din. I svima onima koji imaju ispod 25.000 hilj. Din. Oni tesko zive, dajte da u ova teska vremena imaju za lekove, hranu i dazbine.

  Odgovori
 7. Živim u Srbiji primam obiteljske mirovina iz hrvatske.posto imam i svog staza u hrvatskoj 14 godina i devet mjeseci interesuje me kakva su moja prava dalje

  Odgovori
 8. Pa, lepo je to sto dajete nasim penzionerima pomoc, a vec imaju Hrvatske penzije od 500e. A, šta ce te sa nasim penzionerima koji imaju Srpsku penziju od 180e??? Da li mislite da covek moze da zivi sa 20000 mesecno? I, jos nesto bih kazala.. Kada povecavate penzije 5% ili 10%, izracunajte koliko ce te povecati penziju onima cija je 20000 ili manje I koliko je povecana onima koji imaju 70000 ili 100000, ili vecu od tih… Nadjite realniju formulu za povecanje penzija. I, zar minimalna penzija ne treba da bude, najmanje, ravna potrosačkoj korpi + komunalije??? Verujem da ce me podrzati bar penzioneri sa minimalnom penzijom, jer ja od svoje ne mogu cak ni da prezivljavam.

  Odgovori
  • Kao prvo malo penzionera iz RH ima penziju 500 eura. Jako malo, 95 je bila Oluja. Drugo, penzioneri iz RH nemaju pravo na tu pomoć ako ne žive u Hrvatskoj. I treće nikakvu pomoć ne dobivaju od Srbije ako nisu ostvarili penziju u Srbiji. Tako da mi ne dobivamo pomoć za penzionere nigde. I nikada Hrvatske penzije ne povisuju nama koji ne živimo tamo. Penzija mi je 211 eura.

   Odgovori
 9. Bravo komsije! Taj nivo primanja Srbija ce stici za 20 godina. PS. Cene u Hrvatskoj su cak nize no u Srbiji. Od goriva do marketa. Porez u stanu ili kuci u kojoj zive ne placaju. Koliko cujem uvode i socijalne penzije za +65. Nemojte ljudi da se poredimo sa neuporedivim. Zao mi je, ali realno i istinito.

  Odgovori
 10. ШТА ЈЕ СА ПЕНЗИОНЕРИМА КОЈИ.ПРИМАЈЂ ПЕНЗЧЈУ.ИЗ ФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ.90евра.и то сада а додада су примсли по 50 евра а имали радног стаза.у.БиХ федерацији 19 година.?

  Odgovori
 11. Ja sm udivica pokojni nevenčni suprug umro je18 12 2022 godine ima 10 godina rada u Državi Hrvatsskoj dali ja imam prava na ovoj nadohnadi hvala vam puno ako mi dali odgovor ja živim u Srbiji hvala puno

  Odgovori
 12. Zašto penzioneri koji primaju iz BIH federacije nemaju pravo na povećanje penzije koji žive u Srbiji? Cijela je penzija ostvarena u BIH,dobijen odgovor iz BIH federacije da nemaju sporazum sa Srbijom hvala

  Odgovori
 13. Ostvarena invalidska penzija u BH 91god . Od 92 god.imam srpsko drzavljanstvo. Kado je u pitanju bilo kakva pomoc penzionerima tada nisam niciji.
  Hvala

  Odgovori
 14. Држављанин сам СР Бих. Имам део пензије из Србије. Питање има ли право о додели разних додатни примања или повишице.

  Odgovori

Ostavite komentar