PENZIONERI U KOMŠILUKU ČEKAJU NOVO POVEĆANJE PENZIJA Hrvatski prosek je oko 500 eura

Starosnu penziju prima više od 407.000 hrvatskih građana, s prosekom primanja od 588 eura.

7. u mesecu i u Hrvatskoj penzioneri dobijaju penzije a prosečna penzija svih oko 1,2 miliiona korisnika u maju iznosila je 515 eura.

Bez isplata prema međunarodnim ugovorima, prosek se penje na 579 eura, piše mirovina.hr.

Udeo takve penzije, pri čemu više od polovine penzionera prima znatno niže iznose, pao je na 43,7 posto nakon rasta prosečne plate.

 

Inače, najnižu mirovinu prima 266.408 umirovljenika, od njih oko milionn bez međunarodnih ugovora. To znači da svaki četvrti umirovljenik u Hrvatskoj mesec mora preživeti s prosečnih 365 eura.

Udeo takve penzije u prosečnoj plati od 1326 eura iznosi svega 27,6 posto.

 

Starosnu penziju prima više od 407.000 hrvatskih građana, s prosekom primanja od 588 eura.

Dugogodišnjih osiguranika u starosnoj penziji je svega 47.898, a njihova je penzija u proseku 670 eura, što čini više od polovine iznosa prosečne plate u Hrvatskoj.

 

Hrvatska ima daleko manje prevremenih penzionera nego starosnih, ali se njihov broj poslednjih godina povećava.

Ukupno ih je trenutno nešto više od 176.000, a penzija im iznosi u proseku 533 eura.

 

Nakon usklađivanja penzija za 4,19 posto prema rastu plata i cena, s isplatom u aprilu povećane su prosečne penzije u svim kategorijama.

Iz statističkih podataka HZMO-a vidljivo je i da je penzija nekadašnjih saborskih zastupnika i članova Vlade, sudija Ustavnog suda i glavnog državnog revizora nakon usklađivanja povećana na čak 2022 eura, a prima je 683 penzionera.

Njihova je penzija početkom ove godine iznosila 1864 eura.

Inače, sledeće usklađivanje penzija je 1. jula a za očekivati je da će ono biti veće od januarskog, s obzirom na rast prosečne plate i cena u ovom polugodištu u odnosu na prethodno.

Ipak, zbog čekanja podatka Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prosečnoj plati za juni, isplata će kao i svake godine biti u septembru za avgust sa zaostacima za juli.

 

Ostavite komentar