ZVUCI VAŠIH ELEKTRIČNIH APARATA UPOZORAVAJU NA OPASNOST Evo šta znači kada bojler „zviždi“ ili „sikće“

Vodoinstalater objašnjava šta znače različiti zvukovi iz kućnih aparata na koje bi trebalo da reagujete.

Majstor Endi Ker poručio je da ukućani budu oprezni ako njihov bojler počne da proizvodi čudne zvukove i savetuje brzu reakciju kako bi se sprečile moguće nezgode.

Iako ne predstavlja svaki zvuk opasnost, Ker ističe određene zvukove zbog kojih bi ljudi trebalo da budu oprezni, a zvukovi poput siktanja, kucanja, grgljanja i lupanja su na vrhu spiska.

„Zapamtite, nikada ne pokušavajte ništa sami da popravite ako niste sigurni. Uvek bi trebalo da pozovete stručnjaka ako sumnjate u zvukove koji dolaze iz vašeg bojlera. Obično se problemi koji uzrokuju zvukove vašeg bojlera mogu brzo rešiti, ali ako je star i spreman za zamenu, postoji mogućnost da je problem nešto ozbiljniji i, u tim slučajevima, budite svesni da je možda vreme za novi bojler“, objasnio je vodoinstalater.

Zvukovi poput zviždanja i siktanja

Kada je reč o zviždanju, siktanju ili glasnom zvuku, Ker ističe vodu kao potencijalnog krivca. Ovaj fenomen se događa kada se protok vode unutar bojlera uspori, uzrokujući pregrevanje i ključanje vode, što dovodi do karakterističnog zvuka kotlića. Ovaj problem često proizlazi iz problema s cirkulacijom, što ukazuje na to da se voda ne pumpa ili ne cirkuliše ispravno. Takvi simptomi mogu ukazivati na neispravnu pumpu ili šire probleme u sistemu centralnog grejanja.

Uobičajeni uzroci uključuju nakupljanje kamenca, curenje bojlera ili sistema s neispravnnim nivoom vode, neispravan termostat koji uzrokuje pregrevanje bojlera i neispravnu pumpu.

Zvuk poput kucanja

Ako primetite zvuk škljocanja ili lupkanja, to može značiti da vaš bojler ima poteškoća s paljenjem. To može biti zbog kvara paljenja.

U takvim slučajevima nije preporučljivo da sami pokušavate rešiti problem. Umesto toga, nazovite majstora, jer bi problem mogao biti povezan sa snabdevanjem energijom.

Zvukovi poput grgljanja, kapanja i klokotanja

Iako mogu postojati i drugi razlozi, klokotanje obično uzrokuje zarobljen vazduh. Ponekad je taj zvuk iz vašeg bojlera samo kretanje tople vode, tako da nema razloga za brigu. Međutim, ako se zvuk nastavi i postane učestaliji, preporučljivo je proveriti sledeće.

Klokotanje se može pojaviti od uređaja spojenog na bojler, poput radijatora. Nakon odzračivanja radijatora proverite pritisak u bojleru i po potrebi ga dopunite. Snižavanje pritiska u bojleru može dovesti do dodatnih problema. Ako šumovi potraju, problem je nešto drugo.

Proverite pritisak vode. Nizak pritisak vode mogao bi biti krivac za klokotanje. To možete proveriti na manometru u ormariću bojlera. Ako je brojčanik u crvenom delu, to znači da je pritisak prenizak.

Potražite zamrznutu cev za kondenzat

Ovaj se problem često javlja tokom izuzetno hladnog vremena kada spoljne cevi mogu da smrznu. Da biste to rešili, lagano odmrznite cev toplom vodom. Ako se problem nastavi, možda postoji još jedan problem s bojlerom. U takvim slučajevima se obratite ovlašćenom licu koje vam može pomoći u rešavanju situacije.

Zvukovi lupanja

Glasan zvuk lupanja može se pojaviti od naslaga kamenca, neispravnog termostata bojlera ili može biti nešto tako jednostavno kao što je neispravno podešen termostat.

Možda ćete morati da nazovete majstora za grejanje koji može da proveri temperaturu vaših polaznih i povratnih cevi zbog pregrevanja te takođe proveriti da li je termostat vašeg bojlera postavljen na ispravnu temperaturu.

Ako ništa od toga ne uzrokuje problem, možda će morati da ispita cevovod ispod vašeg poda kako bi se uverio da je pravilno pričvršćen i podupren, piše Express.co.uk.

Zvukovi zujanja

Brujanje koje dopire iz vašeg bojlera može biti razlog za zabrinutost i preporučljivo je da potražite stručnu pomoć. Razni problemi mogu biti u korenu ovog brujanja, u rasponu od neispravnih električnih komponenti do zaglavljene pumpe.

Ako vaš bojler proizvodi zvuk brujanja, važno je obratiti pažnju. U suštini, ovaj zvuk je vapaj vašeg bojlera za pomoć. Označava hitnu potrebu za popravkom i trebalo bi da angažujete usluge profesionalca da to reši.

Zvukovi šištanja slični zvukovima veš-mašine

Kombinovani bojleri posebno su skloni stvaranju piskutavih zvukova. Ove smetnje obično dolaze od blokirane cirkulacione pumpe ili zarobljenog vazduha u vašem sistemu.

Nakon što čujete ovaj zvuk, preporučuje se konsultacija sa stručnim licem koje može pregledati ima li začepljenja ili zarobljenog vazduha i prema tome dijagnostikovati problem.

Zvukovi poput alarma

Zvuk nalik alarmu iz vašeg bojlera obično znači da nešto nije u redu. Uobičajeni krivci uključuju nizak ptirisak vode, neispravan termostat i zagušenja.

Za otklanjanje problema s bojlerom proverite pritisak vode i termostat. Ako ove komponente rade ispravno i zvučni signal se nastavlja, obratite se ovlašćenom servisu.

Ostavite komentar