Naša ishrana igra središnju ulogu u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja.
Iako postoji mnogo izvrsnih namirnica koje pomažu zdravlju srca, važno je zapamtiti da mnoge i to omiljene mogu da uzrokuju probleme poput upala, nakupljanja plaka i visokog holesterola, što negativno utiče na srce.
Neki od najčešćih uzročnika bolesti možda se već nalaze u našem špajzu.
Stoga je medicinska sestra i savetnica za ishranu Monel Burus upozorila na tri namirnice koje treba izbegavati jer negativno utiču na zdravlje srca, prenosi Index.hr.
1. Prerađeno meso
Iako je prerađeno meso poput slanine i kobasica, ukusno, Monel Burus upozorava da je „posebno bogato zasićenim mastima i natrijumom“.
„Neki od tih nutrijenata uzrokuju upalu u telu i stvaranje plaka u arterijama. Redovna konzumacija ovih mesnih proizvoda može znatno povećati rizik od srčanih bolesti“, rekla je za SheFinds.
Kao zdraviju opciju preporučuje meso s biljnim začinima, poput ćuretine ili piletine, biljne proteine kao što su mahunarke i grašak, koji „ne sadrže nezdrave masnoće, ali su bogati vitaminima i mineralima“.
2. Beli hleb
Iako je beli hleb čest u mnogim kuhinjama, ima svoje negativne strane. Priprema se od rafinisanog brašna, koje može da šteti zdravlju.
„Rafinisano brašno koristi se za beli hleb i nema vlakana, ni toliko hranjivih materija kao celovite žitarice“, objašnjava Monel Burus, dodajući da visoki glikemijski indeks belog hleba uzrokuje nagli porast šećera u krvi.
„To dodatno opterećuje insulin i pretvara se u masnoću oko arterija“, pojasnila je. Preporučuje zamenu belog hleba onim s celovitim žitaricama, koje osiguravaju više vlakana i pomažu da se „izbegnu nagli skokovi šećera u krvi, kao i poboljšaju funkciju kardiovaskularnog sisitema“.
3. Grickalice poput čipsa i krekera
Prerađene grickalice, poput čipsa i krekera, ukusne su, ali nisu dobre za srce.
„Čips i razni krekeri sadrže mnogo masnoća i natrijuma, što može doprineti gojenju i povećati nivo holesterola. Umesto toga, jedite zdrave grickalice poput kokica, orašastih plodova ili štapića od povrća koji sadrže nutrijente koji podržavaju zdravlje srca bez masti koje začepljuju arterije“, zaključila je Monel Burus.