AKO DANAS SLAVITE Evo kako bi po pravilima trebalo da dekorišete sto

Počela je sezona slava, a pored maštovito osmišljenih jela, bitno je i kako ćete dekoristati slavsku trpezu.

Postoje neka tradicionalna pravila od kojih ne treba odstupati, ali sve ostalo je vaš izbor.

Svaka domaćica ima neki svoj stil i način na koji postavlja sto za slavu, ali ono na šta treba da se obrati pažnja je da stolnjak bude beo.

Jeste da se on lakše isfleka, ali ima i načina kako te fleke možete lako da uklonite.

Beo stolnjak je simbol čistoće, a samim tim i sveca, pa je bitno da taj deo ispoštujete.

Ako želite malo da se poigrate bojama možete da stavite nadstolnjak u boji, kao i da setom tanjira ili salveta ulepšate slavsku trpezu.

Vodite računa da ne preterate i da vam se boje uklapaju. Svi žele da im slavski sto izgleda lepo, ali ipak taj dan treba da se ispoštuje na tradicionalan način.

Takođe, na slavskoj trpezi je bitno i koje čaše služite. Za vino i vodu su obavezne, jer vino simbolizuje Isusovu krv i obično se služi na slavama, a da li ćete dodati rakijsku ili čašu za viski zavisi od toga šta vaši gosti vole.

Dekoracija stola jeste bitna, a uputili smo vas u osnovna pravila, pa ćemo vam pokazati kako možete da dekorišete salvete i kako da izaberete tanjire da se sve slaže.

Dekoracija salveta može i najjednostavniju trpezu da učini raskošnom, ako ih postavite kako treba. Sada postoji prstenje za salvete koji omogućavaju da one predivno izgledaju, ali takođe možete da ih savijete na određeni način i da u njih poređate escajg. Za salvete važi isto pravilo – koristite jednobojne i svedene. Možete da izaberete pink, zelenu, belu boju… onu koja se najviše uklapa sa tanjirima i ostalom dekoracijom.

Vodite računa – manje je više i neka i to bude svedeno.

Tanjire možete da koristite bele ili sa nekom šarom, ali gledajte da se dobro kombinuje sa salvetama ili ostalom dekoracijom, predlaže Stvar ukusa.

Ostavite komentar