OVI KUĆNI UREĐAJI TROŠE NAJVIŠE STRUJE Ako ih imate preispitajte način kako i koliko ih koristite

Koji kućni uređaji troše najviše struje, a koji najmanje?

 

Ukoliko se pitate kako da smanjite potrošnju električne energije, dobro je da znate da neki kućni uređaji i aparati troše daleko više struje od drugih.

 

Jedan kućni aparat je veliki potrošač struje, čak i kada ga ne koristite, pa je preporučljivo isključivati ga a, suprotno uobičajenom mišljenju, najmanje električne energije troše ventilator, usisivač, toster, pegla i aparat za kafu.

Evo i koji uređaji troše najviše struje:

Električni tuš

Električni tuš godišnje može potrošiti i 1460 kWh, što može biti veliki postotak vašeg računa za struju.

Mašina za sušenje veša

Ona u proseku godišnje potroši oko 675 kWh, ali postoji prilično jednostavan način za uštedu. Odeća se može staviti i na sušilo u domu ili napolju na sunce i tako uštedeti.

Plazma TV

Kako piše portal Viessmann, TV u proseku gledamo nešto više od tri sata dnevno, pa vredi razmisliti koliko taj oblik zabave zapravo košta.

Plazma televizori troše veliku količinu električne energije, čak i samim tim što je uključen u struju, ali moderniji LED televizori troše znatno manje i često imaju ugrađene  pametne funkcije za poboljšanje efikasnosti.

Kuhinjski aparati

Što se tiče kuhinjskih aparata, najviše električne energije troše mašina za sudove (480 kWh/godišnje), frižider/zamrzivač (425 kWh godišnje), šporet s električnom pločom za kuvanje (315 kWh godišnje) i rerna (290 kWh godišnje).

Kuvalo za vodu

Često korišćenje kuvala takođe može dovesti do veće potrošnje struje, a ovaj aparat godišnje potroši oko 165 kWh.

Eto, to su aparati čijom racionalnijom upotrebom možete uštedeti struju, odnosno značajnu sumu novca.

Ostavite komentar