KOLIKO LUBENICE SME DA SE POJEDE Ako pređete ovu količinu, to izaziva sledeće neželjene zdravstvene posledice

Mogu da se dese bitne promene u organizmu, zato ne uzimajte preko ove količine.

 

Lubenica, puna vode, vitamina i minerala, najbolje je osveženje i način hidriranja tokom vrelih dana ali čak ni nju ne treba prekomerno konzumirati zbog nekoliko neželjenih efekata.

Najpre, prekomerna konzumacija lubenice može da izazove nelagodnost u stomaku, nadimanje, gasove i dijareju. Ovi problemi su uzrokovani visokim sadržajem fermentabilnih ugljenih hidrata koji su ili nesvarljivi ili se sporo apsorbuju u tankom crevu.

Lubenica ima visok glikemijski indeks, što znači da može brzo da podigne šećer u krvi, pa zato osobe sa dijabetesom treba da je konzumiraju u ograničenim količinama, jer male porcije neće izazvati značajnije probleme.

U retkim slučajevima, prekomerna konzumacija lubenice može da dovede do promene boje kože pa ona može postati žuto-narandžasta.

Promena poznata kao likopenija uzrokovano je akumulacijom likopena u spoljašnjim slojevima kože.

Ovaj propratni efekat nestaje kada se smanji potrošnja hrane bogate likopenom.

Inače, ne postoji zvanični stav nutricionista gde je granica u konzumaciji lubenice.

Preporučljivo je da to bude oko 300 grama dnevno, posebno ako ne jedete drugo voće.

Ova količina je u skladu sa preporukama da treba jesti  oko dve porcije voća dnevno za standardnu ishranu od 2.000 kalorija.

2 komentara na vest “KOLIKO LUBENICE SME DA SE POJEDE Ako pređete ovu količinu, to izaziva sledeće neželjene zdravstvene posledice”

Ostavite komentar