KARDIOLOZI SU IZRAČUNALI TAČAN BROJ Odnos obima struka i bokova ukazuje da li ćete se razboleti od srca

Kardiolozi otkrivaju način na koji možemo da izračunamo rizik od bolesti srca.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svetu, a svake godine odnose oko 17,9 miliona života, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Međutim, postoji još jedan faktor rizika kojeg mnogi nisu svesni, a to je veliki obim kukova i bokova, odnosno odnos tih brojki.

„Znamo da je visceralna masnoća, to jest masnoća oko struka, povezana s povećanjem kardiovaskularnog rizika, uključujući moždane i srčane udare, budući da je povezana s povećanim faktorima rizika poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa i visokog holesterola“, kaže kardiolog dr Laura Verde za Parade.

Osim toga, kako prenosi Index.hr, kardiolog dr Sem Setareh tvrdi da su veliki obim struka i visok odnos obima struka prema obimu kukova faktori rizika za srčane bolesti.

Ukazao je na naučno istraživanje „American Heart Association“ o povezanosti gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti, u kojem se ističe da je obim struka faktor rizika.

„Obim struka nije samo pokazatelj većeg rizika od smrtnosti, već je takođe povezan s kardiovaskularnim rizikom zbog visceralnog masnog tkiva, ili visceralne masti, u trbušnoj duplji“, objašnjava dr Setareh.

Dakle, da bismo saznali koji je naš obim struka i bokova i njihov odnos, dr Verde kaže da koristimo običan metar.

Metar prvo obmotamo oko struka, a zatim oko bokova.

„Podelite obim struka s obimom bokova da biste dobili broj njihovog odnosa“, pojasnila je.

Zaključuje da je idealan odnos obima struka i bokova za muškarce 0.94 ili manje, a za žene 0.85 ili manje.

 

Ostavite komentar